Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Miért "pislog" a kislány múmiája?

2014. június 24. 08:23

Olasz kutatók megfejtették, miért "nyitogatja" a szemét mindennap az egyik szicíliai kolostorban őrzött múmia. 

<

A time-lapse felvételeken és fotókon látható jelenség jó pár éve izgatja az emberek fantáziáját. A múlt héten olasz lapok ismét arról cikkeztek, hogy Rosalia Lombardo, az 1920-ban kétévesen, tüdőgyulladás következtében elhunyt kislány naponta többször is "pislog" - olykor annyira kinyitja szemét, hogy teljesen látni lehet kék szemeit.

A kis Rosalia teteme az egyik legjobb állapotban konzerválódott múmia a világon, s az egyik leghíresebb azon nyolcezer múmia közül, amelyek az olaszországi Palermóban, a Kapucinus-kolostor híres katakombáiban alusszák örök álmaikat.

Az "alvó szépség"-nek is nevezett gyermek úgy néz ki, mintha békésen szunyókálna. A takaróból kilátszó angyali fejéről szőke göndör fürtök lógnak, közte egy ép szalaggal. De hogy pislogna is, az csupán városi legenda, állítják olasz kutatók.

"Ez optikai csalódás, amit az oldalsó ablakokon bejövő és a Nap járása szerint váltakozó fényviszony okoz" - közölte a katakombák antropológus kurátora. Dario Piombino-Mascali hozzátette: a múmiát óvatosan elmozdították és vízszintes pozícióba, egy nedvességtől elzárt üvegkoporsóba helyezték, így jobban látszik a szemhéja. "A szeme soha sem volt teljesen becsukva" – mondta a kutató.

Rosalia múmiáját először 2009-ben vizsgálták meg antropológusok, akik akkor rámutattak, hogy míg a katakombákban eltemetett szerzetesek a száraz klíma következtében, természetes úton mumifikálódtak, addig a kislány tetemét szándékosan őrizték meg az örökkévalóságnak. Rosalia megtört apja ugyanis egy szicíliai mesterhez, bizonyos Alfredo Salafiához fordult, hogy balzsamozza be tragikus hirtelenséggel elhunyt lányát. Azt nem tudni, milyen vegyi anyagokkal végezte el Salafia Rosalia mumifikálását, mivel a férfi 1933-ban sírba vitte titkát.

2009-ben Piombino-Mascali egy kézzel írott jegyzetet talált, amelyben Salafia leírja a mumifikáláshoz használt összetevőket: "egy rész glicerin, egy rész formalin, e kettőt cink-szulfáttal és cink-kloriddal keverve, és egy rész szalicilsavval kevert alkohololdat”. A procedúra egyszerű volt, Salafia injekciós tűvel befecskendezte a testbe, az anyag pedig tökéletesen működött: a formalin elpusztította a baktériumokat, a glicerin megóvta a testet a kiszáradástól, a szalicilsav pedig megölte a gombákat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Miért "pislog" a kislány múmiája?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra