Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A béke oázisa

2003. március 10. 09:57

A 3500 méter fölött fekvő Leh városa, amelynek közelében a Dalai láma nyári rezidenciája is megtalálható, évszázadokon keresztül Tibethez tartozott. Leh a Selyem Út mentén feküdt, így a településre pezsgő kereskedelemi élet volt jellemző. Az évszázados gyökerekre visszanyúló buddhizmus - amelyet jól láthatóan jelez a számos 16. és a 17. században épült tibeti buddhista kolostor - toleranciára és vendégszeretetre nevelte az ittenieket.

<

túlélő készlet
`A földrajzi és kulturális izoláció hatására Ladakh (Leh) területe teljesen kimaradt a konfliktusokból.` - állítja Elliot Sperling, a bloomingtoni Indiana Egyetem Közép Eurázsiai Tanszékének vezetője. A város egy, azon kevés kasmíri települések közül, ahol a katonák nagyon gyakran fegyvertelenül járnak, a különböző vallási felekezethez tartozó emberek mindenféle előítélet nélkül vásárolnak egymás boltjaiból és a kalandor nyugati turisták is zavartalanul, atrocitásoktól mentesen sétálgathatnak a lehi éjszakában. Eközben a településtől kevesebb mint 160 kilométerre Kargil városában lakó emberek állandó rettegésben élnek az indiai-pakisztáni villongások miatt, amelyek rendszerint tüzérségi párviadalokba torkollanak.

A történelmi konfliktus gyökerei 1947-re nyúlnak vissza. A térségből kivonuló gyarmattartó britek az általuk birtokolt indiai szubkontinenst - az ún. Mountbatten-terv keretében - két részre, a többségében hindu lakosú Indiára és egy muszlin többségű Pakisztánra osztották. A megosztás után pár hónappal, kitört az 1948-ig tartó háború India és Pakisztán között a vegyes, hindu és muzulmán lakosú Kasmír birtoklásáért.

1949-ben az ENSZ népszavazást kezdeményezett Kasmír hovatartozásának ügyében, de a világszervezet akciója kudarcba fulladt. Dzsammu és Kasmír államok, a ladakhi területtel egyetemben, Indiához tartoztak továbbra is, míg Kasmír északi része és a délnyugati Azad Kasmír területek Pakisztán irányítása alá kerültek. A két állam 1965-ben újból egymás torkának ugrott, de a status quo a háború végével változatlan maradt. Az elmúlt 14 évben egyre fokozódó erővel, kiújultak az összetűzések India és Pakisztán között. Kasmír az indiai reguláris haderő és az ellene dzsihádot hirdető iszlám terroristák küzdőterévé vált.

Azonban Leh városát és Ladakh-i régiót a harc és a gyűlölet hullámai nem tudják elborítani. A turisták és a Ladakh-i lakosok közötti kapcsolatokat a helyszínen vizsgáló Alex Gillespie, cambridge-i doktorandusz szerint, az erőszak hullámtörője a buddhizmusban gyökeredző szeretet és tolerancia. Emellett Leh földrajzi fekvése és klimatikus viszonyai is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az erőszaktól átitatott Kasmír szelleme messze elkerüli a várost. A természeti kincsekben szegény területet „Tél tábornok” csaknem fél évre teljesen elzárja a külvilágtól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A béke oázisa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra