Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Soha nem látott fotó Hirosimáról

2014. május 22. 18:07

A japán Hirosima városára ledobott atombomba következtében felszökő gombafelhő látható azon a felvételen, amely a Bonhams aukciósház jóvoltából kerül hamarosan kalapács alá.

<

A fekete-fehér felvételt egy amerikai bombázó ablakából készítették, s ez az egyetlen, a hirosimai atomtámadásról készült nem hivatalos fotó.

1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgép tűnt fel Hirosima japán nagyváros fölött. A B-29 típusú bombázó, az Enola Gay alacsonyabbra ereszkedett, és "valamilyen tárgyat" dobott le. 8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a város fölött vakító kékesfehér fény lobbant, majd mennydörgés következett és gombafelhő szökött az ég felé: 600 méter magasságban felrobbant az első atombomba, a Little Boy, amelynek ereje 17 ezer tonna TNT-nek felelt meg. A Harry S. Truman amerikai elnök által elrendelt atomtámadás - amelyet három nappal később a nagaszaki követett - 140 ezer ember életét követelte.

Az itt látható képet Russell Gackenbach hadnagy, a Necessary Evil navigátora készítette a bombázóra felcsempészett saját Agfa Viking típusú kamerájával nagyjából 1 perccel a robbanás után, attól 20 kilométerre, mintegy 9 kilométer magasan. A gépen számos tudós és újságíró is helyet kapott, hogy felmérjék az atomtámadás okozta pusztítást.

A szemcsés felvételt soha nem publikálták, Gackenbach egészen a kilencvenes évekig magánál tartotta, majd eladta egy magángyűjtőnek. Az 50 ezer dollárra becsült képet a Bonhams aukciósház árverezi el a fényképezőgéppel együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Soha nem látott fotó Hirosimáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra