Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kína felfedezi önmagát

2003. március 4. 10:46

Kínai régészek második világháborús légi fotók birtokában megkezdték a kulturális forradalom alatt `végképp eltörölt` múlt feltárását. A légi felvételek hosszú évtizedekig a CIA egyik gondosan őrzött raktárában pihentek.

<

örökség - felülről
A Tiananmen téri Kínai Történeti Múzeumban lázas munka folyik, hiszen több mint 11 ezer, a japán kémrepülőgépek és bombázók által 1937 és 1945 között készített fényképet kell megvizsgálni és kinyomtatni. A fotókat a nyolcéves japán-kínai közötti háború lezárulásával, 1945-ben a CIA szerezte meg.

A hatalmas, Kína egész területét felölelő légi fotókból álló képanyag a polgárháború, a mezőgazdasági reform és a hatvanas években kezdődő kulturális forradalom által még érintetlenül hagyott kínai tájakat tárja a kutatók elé. A légi fényképek felhasználásával olyan területeken is régészeti ásatásokat tudnak folytatni, amelyeket a levegőből szemlélődő szakértő régész ma már nem venne észre szabad szemmel.

Miután 1995-ben a CIA lehetőséget teremtett arra, hogy a japánok által készített képek napvilágot lássanak, a kutatásvezető Yang Lin azzal a kérelemmel fordult az amerikai hatóságokhoz, hogy a képekről másolatot készíthessen. A kínai államtól kapott pénzügyi támogatásnak köszönhetően 130 ezer fontért Kínába vihette a fényképeket. A pekingi származású kutató rögtön fölfigyelt azokra a részletekre, amelyek nemcsak a pekingi Tiltott Várost, hanem a több mint ezer évvel ezelőtti metropolisz elhelyezkedését is jól mutatták.

Az egyik képen, amelyet 1944-ben egy japán, bizonyos Shimamura őrmester készített, jól kivehető az Andingmen Kapu és azok a régi történelmi városfalak, melyeket a hatvanas években útépítési lázában Mao Ce-tung leromboltatott.

Mao megvetette az ősi kínai múltat. A tradíciók iránti gyűlölete a hatvanas évek kulturális forradalmának idején érte el csúcspontját. Vörös brigádjai számtalan ősi épületet romboltak le. Több mint negyed évszázaddal Mao halála után a kínai történelmi múlt tanulmányozása és a régészet reneszánszát éli. Megszabadulva a kommunista ideológia ballasztjától, Kína újabban elkezdte felfedezni igazi gyökereit. Bár a történelemi múlt újraértelmezése gyakran heves érzelmeket vált ki a politikai szférában, a megindult kutatásoknak köszönhetően hetente fedeznek fel történelmi romokat és településeket, Pekingben pedig helyreállították a régi városfal egy darabját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kína felfedezi önmagát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra