Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

"Indulok Auschwitzba. Csókollak, Heini"

2014. január 27. 10:01 MTI

<

"Szürke kis bürokrata"

Nem csak az ajándékokkal volt bőkezű, a levelek és a  tel-avivi gyűjteményben megtalálható háztartási naplók alapján felesége és lányai a háborús években havonta 500 és 1300 birodalmi márka közötti összeggel - mai áron számolva 2,4-6,1 millió forinttal - gazdálkodhattak, míg a német háztartások átlagosan 50-100 birodalmi márka jövedelemmel rendelkeztek.

Heinrich Himmler volt az SS és a Gestapo - a náci párt fegyveres alakulata és a náci titkosrendőrség - vezetője, és ő volt a felelőse a hatalmi gépezetben a holokauszt előkészítésének és végrehajtásának. A rendszer legfelső körébe, Hitler bizalmasai közé tartozott. 

A gyűjteményt elemző csoport egyik tagja, Michael Wildt történész szerint a levelekben az is igen érdekes, hogy mi az, amiről egy sor sincs bennük. A zsidóság kiirtására irányuló törekvéseket, a tömeggyilkosságokat Himmler nem tartotta említésre méltónak. "Annyira biztos volt a dolgában, hogy nem kellett ezt megbeszélnie a feleségével, nem volt szüksége támogatásra, megerősítésre" - mondta a történész a Die Weltnek.

A dokumentumok alapján Himmler életmódja a náci vezetés más tagjaihoz, például Hermannn Göringhez vagy Joseph Goebbelshez képest visszahúzódó volt. A holokauszt fő szervezője "egy szürke kis bürokrata volt" - mondta Vanessa Lapa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

"Indulok Auschwitzba. Csókollak, Heini"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra