Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megvizsgálhatják "Hitler pápájának" aktáit

2014. január 20. 09:31 MTI

Federico Lombardi szentszéki szóvivő vasárnap megerősítette a titkos vatikáni levéltár újabb részlegének megnyitási szándékát, miután Abraham Skorka argentin rabbi úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozhatja a XII. Pius pápaságára vonatkozó dokumentumokat.

<

Lombardi ugyanakkor azt mondta, Skorka rabbi kijelentései nem jelentenek újdonságot. A XII. Pius pápaságának (1939-1958) időszakára vonatkozó vatikáni levéltári anyag és más dokumentáció nyilvánosságra bocsátásának szándéka már évtizedek óta napirenden szerepel - hangoztatta a szóvivő. Hozzátette: az archívum megnyitásának ideje attól függ, mennyi kell még a hatalmas dokumentáció rendszerezéséhez.

Lombardi atya Abraham Skorka rabbi, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője nyilatkozatára reagált. Skorkát, akit régi barátság fűz az egyházfőhöz, Ferenc pápa csütörtökön magánaudiencián fogadta a Vatikánban. Skorka a brit The Sunday Timesnak vasárnap azt hangoztatta, hogy Ferenc pápa nyithatná meg XII. Pius archívumát.

Skorka emlékeztetett arra, hogy a Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsekkel 2010-ben írt könyvükben a jövendőbeli pápa azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak nem szabad félni az igazságtól és meg kell nyitnia az archívumokat. Skorka rabbi tagja lesz a Ferenc pápát május 24-26. között a Szentföldre kísérő pápai delegációnak.

Lombardi egy korábbi, 2009-es nyilatkozata szerint az Eugenio Pacelli pápaságának éveiben felhalmozódott levéltári anyag, mely egybeesik a második világháború és a holokauszt korszakával, összesen 16 millió lapból áll. Ezek az ötvenes évek végétől több mint 15 ezer borítékban várnak arra, hogy a levéltárosok átvizsgálják őket. Akkor Lombardi azt mondta, 4-5 év kell a feldolgozásukhoz. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megvizsgálhatják "Hitler pápájának" aktáit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra