Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rábukkanhattak Nagy Alfréd csontjára

2014. január 17. 16:14 MTI

Brit régészek pénteken bejelentették: lehetségesnek tartják, hogy meglelték a 9. században uralkodó angolszász király, Nagy Alfréd földi maradványainak egy darabját, nevezetesen a medencecsontját.

<

Kate Tucker, a Winchesteri Egyetem régésze sajtótájékoztatón számolt be az eredményről. A csont egy winchesteri középkori apátságnál végzett ásatás során került elő. A tudósok szerint valószínű, hogy Nagy Alfréd vagy a fia, Eduárd csontjára bukkantak, de hogy melyikükére, azt nem tudják eldönteni.

Nagy Alfréd 871-től haláláig, 899-ig uralkodott Wessexben. Az angol királyok közül egyedül Alfrédot illetik a Nagy jelzővel, amelyet főként azzal érdemelt ki, hogy sikeresen dacolt a dán hódítókkal, és igencsak vert helyzetből sikerült fordítania a hosszas küzdelem kimenetelén: uralmának területe a legválságosabb időszakban parányira zsugorodott.

Egy éve bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy sikerült megtalálni III. Richárd angol király földi maradványait. DNS-elemzéssel zártak ki a szakértők minden kételyt. A molekulák összevetéséhez a jelenkori minta beszerzése nem volt könnyű, de végül találtak élő leszármazottat, jóllehet egészen Kanadáig kellett menni érte. Nagy Alfréd esetében még nagyobb szenzáció lenne, ha sikerülne hasonló bizonyságra jutni, mivel jóval korábban élt és leszármazási vonala sokkal szerteágazóbb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rábukkanhattak Nagy Alfréd csontjára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra