Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Washingtonba kerültek a náci ideológus feljegyzései

2013. december 18. 11:20 MTI

A washingtoni Holokauszt Múzeumba kerültek Hitler egyik fő bizalmasának, a háborús bűnösként 1946-ban kivégzett Alfred Rosenbergnek a feljegyzései, amelyek több mint 60 év után idén tavasszal kerültek elő az Egyesült Államokban.

<

A náci vezetők közötti kapcsolatba új bepillantást nyújtó, 425 oldalnyi dokumentumot az amerikai vámhivatal hosszú nyomozás után, ez év áprilisában kobozta el egy meg nem nevezett személytől a Delaware állambeli Wilmingtonban, és kedden adta át a múzeumnak, amely azt digitalizálva már közzé is tette a honlapján.

Alfred Rosenberg kulcsszerepet játszott a zsidók millióinak elpusztításában a második világháború idején, a világégést követően Nürnbergben emberiesség elleni bűnökért halálra ítélték, majd 1946 októberében felakasztották.

A napló 1936 tavaszától 1944 teléig tartalmazza Rosenberg írásait. Néhányat közülük kitépett lapokra írtak, de van, amit náci fejléces papírra. A dokumentum új információkkal szolgál a Rosenberg és Hitler, valamint a Rosenberg és más vezetők, például Heinrich Himmler és Hermann Göring közötti találkozókról, a náci felső vezetés tagjai közötti feszültségekről, például arról a krízisről, amelyet Rudolf Hess brit útja váltott ki 1941-ben, valamint arról a feszültségről is, amelyet a műkincsek szerte Európában véghezvitt elkobzása szült, de új részletekkel szolgál a Szovjetunió elleni német hadjáratról és a zsidók és kelet-európaiak tömeges meggyilkolásáról szóló tervekről is.

Szakértők szerint az előkerült részletek néhol ellentmondanak az eddig ismert történelmi dokumentumoknak. "A dokumentumok számottevően fontosak a náci éra, valamint a holokauszt történetének tanulmányozása szempontjából" - állapította meg a washingtoni Holokauszt Múzeum.

Alfred Rosenberg befolyásos náci ideológus volt, elsősorban faji kérdésekben nyilvánult meg. Ő irányította a nemzetiszocialista párt (NSDAP) külügyeit, és ő volt a náci újság főszerkesztője. A Hitlernek írt feljegyzései közül sokat bizonyítékként használtak fel a nürnbergi perekben. Rosenberg irányította a náci műkincsfosztogatást, a kulturális javak Európa-szerte megszervezett elkobzását végző egységeket Einsatzstab Reichsleiter Rosenbergnek (ERR) hívták.

Bár a magas rangú náci vezető naplója Nürnbergben még a bizonyítékok között volt, a tárgyalások után eltűnt. Az amerikai hatóságok arra gyanakodtak, hogy Robert Kempner, a per egyik ügyésze magával vitte az Egyesült Államokba. Kempner német születésű volt, az 1930-as években a nácik elől menekült Amerikába, hogy aztán a per miatt visszatérjen szülőföldjére, ahol segített bizonyítani a "zsidókérdés végső megoldását" szolgáló 1942-es wannsee-i terv létezését. Kempner később megírta memoárját, amelyben idézte Rosenberg naplójának néhány részletét, egy német történész pedig 1956-ban hosszabb szakaszokat adott ki a náci politikus 1939 és 1940 közötti bejegyzéseiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Washingtonba kerültek a náci ideológus feljegyzései

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra