Múlt-kor.hu

Eladó JFK hintaszéke

2013. október 18. 10:09 MTI

Árverésre kerül novemberben az 50 éve meggyilkolt John F. Kennedynek a Fehér Házban használt hintaszéke és a néhai elnök további mintegy száz személyes tárgya.

A hintaszék, amelynek értékét 50 ezer dollárra becsülik, egy olyan gyűjtemény része, amelyben megtalálható a Kennedy íróasztala mögött álló két amerikai zászló is. Utóbbiakat együttesen 100 ezer dollárra tartja az árverést szervező Heritage Auctions. A lobogók nem sokkal az után készültek, hogy Alaszka és Hawaii is szövetségi állam lett, így 48 helyett már 50 csillag látható rajtuk.

A hintaszék az elnök titkárnőjének, Evelyn Lincolnnak az irodájában állt, de aztán átvitték az ovális irodába, hogy Kennedy - aki krónikus hátfájással küszködött - végig tudja ülni a találkozókat és a hosszú munkaórákat. "A hintaszék volt a legkényelmesebb számára, minden nap használta" - fogalmazott Tom Slater, az aukciósház amerikai gyűjteményekért felelős igazgatója. A szék eredetiségét fotó is tanúsítja, a felvételen az elnök John Glenn űrhajós társaságában látható.

Az aukciót november 23-án rendezik Dallasban, ahol 46 éves korában 1963. november 22-én meggyilkolták az Egyesült Államok 35. elnökét. A memorábiliákat az 1960-as Kennedy-kampány egyik önkéntese bocsátja árverésre. William Rudoy 11 éves volt a választási hadjárat idején - később Robert Kennedy kampányában is segédkezett - és 50 éven át gyarapította gyűjteményét.

A kollekcióban szerepel az elnök beiktatási beszédének egy aláírt példánya, egy toll és egy ezüst papírnehezék is a Fehér Házból, csakúgy mint egy matrica az elnökválasztási kampányból, rajta Kennedy fivérének, Robertnek a kézjegyével, valamint egy levél a Fehér Ház fejlécével, amelyben Jackie Kennedy arra kéri férje titkárnőjét, hogy fizesse elő az elnöknek a History Today című magazint. A Heritage Auction 500 ezer dollárra taksálja a tárgyak értékét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Eladó JFK hintaszéke

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra