Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Veszélyeztetett helyszínekké váltak Szíria kulturális örökségei

2013. október 9. 15:02 MTI

Szíria összes kulturális örökségi helyszíne felkerült a veszélyeztetett történelmi és kulturális helyszínek megőrzését és védelmét támogató World Monuments Fund nevű független nemzetközi szervezet 2014-es megfigyelőlistájára.

<

A New York-i székhelyű műemlékvédő világszervezet szerint a listán szereplő helyszínekre a gondozatlanság, az elburjánzó beruházások, illetve a társadalmi, politikai és gazdasági változások jelentenek komoly fenyegetést. A 2014-es listára 41 ország és terület összesen 67 műemléke és környéke került fel.

Szíria kulturális örökségi helyszínei, köztük Aleppó városának megannyi látványossága mellett, a veszélyeztetett helyek közé tartozik a mianmari Rangun történelmi városközpontja, amelynek vallási komplexumait és késő 19. századi, illetve korai 20. századi gyarmati épületeit lebontás fenyegeti a kereskedelmi- és lakóingatlanok iránti igény miatt. A listán szerepel továbbá az olaszországi Velence, három angliai ipari terület, az építészeti különlegességekkel teli barcelonai Güell park és a berlini gázlámpák.

A műemlékvédő világszervezet kétévente adja ki megfigyelőlistáját, amelyet régészeti, építészeti, művészettörténeti és műemlékvédelmi szakemberek alkotta bizottság állít össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Veszélyeztetett helyszínekké váltak Szíria kulturális örökségei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra