Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy másnapos ügynök golyója is eltalálhatta JFK-t

2013. július 30. 09:49 MTI

Nemcsak Lee Harvey Oswald, hanem a titkosszolgálat egyik ügynökének golyója is eltalálta John F. Kennedy amerikai elnököt az 50 évvel ezelőtti végzetes merényletben - állítja egy új dokudráma, amelyet ősszel, a gyilkosság évfordulója előtt mutat be egy amerikai tévé.

<

A ReelzChannel nevű csatorna JFK: The Smoking Gun (JFK: A füstölgő fegyver) című összeállítása egy nyugdíjas ausztrál rendőrségi nyomozó, Colin McLaren vizsgálódásának eredményein, valamint egy Bonar Menninger nevű szerző Mortal Error: The Shot that Killed JFK (Halálos hiba: A lövés, amely végzett JFK-vel) című könyvén alapul.

Colin McLaren négy évet töltött az 1963. november 22-i dallasi merénylet bizonyítékainak átfésülésével. Ő, illetve Bonar Menninger is felhasználta egy korábbi, a ballisztikai vizsgálatok eredményeit taglaló könyvben - Howard Donahue kötetében - felsorakoztatott információkat. A november 3-án az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában műsorra kerülő dokudráma azt sugallja, hogy George Hickey titkosszolgálati ügynök lőtte ki az egyik töltényt, azok közül, amelyek eltalálták Kennedyt. Az azóta már elhunyt Hickey a nyitott elnöki limuzinja mögötti autóban utazott. "Úgy véljük, tragikus baleset volt, amely a pillanat hevében történt" - mondta Colin McLaren.

Amikor Lee Harvey Oswald kilőtte az első golyót, McLaren szerint George Hickey "akcióba lépett", és viszonozni akarta a tüzet arra, amerre a merénylőt sejtette. Mivel azonban az ügynök tapasztalatlan volt a titkosszolgálati puskával és a kocsi hirtelen meglódult, a lövés félrement, és véletlenül eltalálta Kennedyt, akit Oswald második golyója a nyakán ért, de vélhetően nem sebesített meg halálosan. A film állítása szerint George Hickey ügynök ráadásul másnapos volt, előző éjszaka kollégáival kirúgott a hámból.

Colin McLaren hangsúlyozta, nem gondolják, hogy Hickey részese volt bármiféle összeesküvésnek. A Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság az 1960-as években arra a következtetésre jutott, hogy Lee Harvey Oswald magányos merénylő volt. Azóta is ez a hivatalos álláspont. Szakértők szerint az új dokumentum film valószínűleg ismét feléleszti majd a vitát arról, hogy ki gyilkolta meg Kennedyt.
A ReelzChannel korábban is foglalkozott már a Kennedy-klánnal: 2011-ben a csatorna mutatta be A Kennedy család című filmsorozatot, amelyben Greg Kinnear játszotta az elnököt, Katie Holmes Jackie Kennedyt, a családfő Joe Kennedy szerepében pedig Tom Wilkinsont láthatta a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Egy másnapos ügynök golyója is eltalálhatta JFK-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra