Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a görög-perzsa háborúról

2013. május 24. 13:31

<

1. Az i.e. 492-től 449-ig tartó görög-perzsa háborúban az Athén és Spárta vezette görög városállamok célja a Perzsa Birodalom terjeszkedésének megakadályozása, függetlenségük megőrzése volt.

2. A görög–perzsa háborúkról szóló legfontosabb mű szerzőjét, Hérodotoszt Ciceró a történetírás atyjának nevezte.

3. Amikor Dareiosz perzsa uralkodó i.e 491-ben követeket menesztett a görög poliszokba, hogy hűségük jeleként vizet és földet követeljen tőlük, Athénban egy szakadékba, Spártában egy kútba dobták a küldöttet.

4. A marathóni futás története valószínűleg egy legenda. Hérodotosz nem említ ilyen esetet.

5. A spártaiak késve érkeztek a marathóni csatába, mivel törvényeik szerint meg kellett várniuk a holdtöltét, és csak azután vonulhattak hadba.

6. Hérodotosz a thermopülai csata kapcsán 3 milliós perzsa sereget említ, de létszámuk valószínűleg nem lehetett több 200 ezernél. Így is nagy túlerőben voltak azonban a 300 spártaival és néhány ezer szövetségesével szemben.

7. A világ egyik legismertebb sírfeliratát a thermopülai csatában elesett hősök emlékére írta egy Simonidész nevű költő.

8. Aiszkhülosz, a híres drámaíró a marathóni és a szalamiszi csatában is harcolt.

9. A perzsák ellen i.e. 478-ban alakult déloszi szövetség egyenlő felek társulásából néhány év alatt Athén birodalmává alakult, a kisebb poliszok pedig csatlósokká váltak.

10. I.e. 448-ban kötötték meg a háborút végleg lezáró békét, amelyben a perzsák lemondtak az égei-tengeri jelenlétről és elfogadták, hogy szárazföldön is távol tartják magukat a görög poliszoktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a görög-perzsa háborúról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra