Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bahreinben volt az egyik legősibb kereskedelmi civilizáció

2013. május 23. 17:22

Egy bahreini régészeti lelőhely ásatási munkálatai során fedezték fel a világ egyik legrégebbi kereskedelmi civilizációjának nyomait, amelyről fejlettsége ellenére viszonylag keveset tudunk. A Dilmun-civilizáció az i. e. 3. évezredben az egyik legfontosabb ókori kultúra volt a térségben és összekötő kapocsként szolgált Mezopotámia és az Indus-völgy között.

<

Az összekötő kapocs

A Bahrein szigetének északnyugati részén található Saar városa rejtette mindezidáig a rejtélyes Dilmun-civilizáció maradványait, jelentették be a Perzsa-öbölbeli ország fővárosában, Manamában rendezett konferencián, amelyet az UNESCO szervezett. A közel-keleti ország egyébként az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének regionális központja, a turisztikai vonzerejét pedig főként az ókori régészeti helyszínek adják, ezért a történelmi romok és emlékek karbantartására egyre nagyobb hangsúlyt fektet a politikai vezetés.

Szalman al-Mahari bahreini régész szerint Saar települése (a nevét a hozzá legközelebb álló mai faluról kapta) két részre oszlik: egy lakóövezetre és az innen kis távolságra lévő temetkezési helyszínre, ahová a lakosság temethette halottait. „A leletek rengeteg információt adtak a lakosok mindennapjairól” – magyarázta. „Lehetővé vált számunkra, hogy a helyben feltárt tárgyakat összehasonlítsuk a sziget más pontjain kiásott emlékekkel. Úgy vélem, a város és a temető egyértelműen a Dilmun-korszak korai részére tehető” – tette hozzá.

Az i. e. 3. évezredbeli Dilmun az egyik legfontosabb ókori civilizáció volt a térségben, összekötő kapocsként szolgált Mezopotámia – a világ legrégebbi civilizációinak otthona – és az Indus-völgy között. A kutatók szerint a bahreini civilizációnak kapcsolata lehetett az ománi Elámmal, a szíriai Albával, valamint a kis-ázsiai hattikkal is.

„Négyezer éven át a föld alatt pihentek a leletek, ami védelmet biztosított számukra, a feltárást követően azonban ki vannak téve az elemek káros hatásainak. Jelenleg nem tervezzük, hogy további ásatásokat folytatnánk a helyszínen. Először is meg akarjuk védeni a területet, s részletesen megvizsgálni, majd a látogatók számára elérhetővé tenni a kiásott leleteket” – mondta el al-Mahari.

A több száz négyzetméteren elterülő saari régészeti helyszín a Dilmun-korszak egyik legfontosabb emléke. Korábban a régészek a szigetország északi felén Qal'at al Bahrain erődjében hét, különböző fejlettségi szinten lévő települést is feltártak már. Az egyik egy görög város volt, amely az i. e. 3. század végén volt lakott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Bahreinben volt az egyik legősibb kereskedelmi civilizáció

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra