Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ősi kínai pénzérmék egy kenyai szigeten

2013. március 14. 15:36 MTI

A kínaiak az európai felfedezőútjuk előtt már évtizedekkel korábban kereskedhettek Kelet-Afrikával, erre utal amerikai régészek felfedezése, akik hatszáz éves kínai pénzérméket találtak egy kenyai szigeten.

<

A Kenyához tartozó Manda-szigeten a chicagói Field Múzeum és az Illinois-Chicago Egyetem tudósai végeztek régészeti kutatásokat. Az ásatás során kenyai, pennsylvaniai és ohiói szakemberek is részt vettek. A Field Múzeum március 13-i bejelentése szerint hatszáz éves réz és ezüst pénzérmékre bukkantak. Az érmék közepe lyukas, így tulajdonosaik övükre fűzve is hordhatták őket. A tudósok szerint a pénzdarabokat Jungle császár bocsátotta ki, akinek neve szerepel is az érméken.

A Ming dinasztiából származó Jungle 1403 és 1425 között uralkodott, nevéhez fűződik a Tiltott Város építésének megkezdése. A császár igyekezett politikai és kereskedelmi kapcsolatba lépni a környező népekkel, az Indiai-óceánon keresztül. A felfedezőutakat Cseng Ho tengernagy vezette.

"Cseng Ho sok tekintetben olyan volt, mint egy kínai Kolumbusz Kristóf" - nyilatkozta Chapurukha Kusimba, a Field Múzeum kurátora. A régészcsoportot vezető Kusimba szerint az érmék felfedezése jelentős eredmény, mivel arra utalhat, hogy Kína és az Indiai-óceán körül élő népek kapcsolatban álltak egymással.

Jungle császár halála véget vetett a felfedezőutaknak, mivel utódai megtiltották a külföldre vezető expedíciókat. A felfedezések korában a nem sokkal később útra kelő európaiak vették át a vezető szerepet. Az ásatások során a pénzérméknél idősebb emberi maradványokat és egyéb tárgyi emlékeket is találtak a kenyai szigeten, amely már 200 körül is lakott terület volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Ősi kínai pénzérmék egy kenyai szigeten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra