Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megrajzolják az őskori "dánok" genetikai térképét

2013. január 24. 09:44 MTI

Őskori "dánok" genetikai térképét rajzolják meg a Koppenhágai Egyetem tudósai, akik ily módon többet remélnek megtudni arról, honnan származik az ország népessége és milyen betegségekben szenvedtek egykori lakosai.

<

A Dánia genomikai története elnevezésű ötéves kutatási projekt összköltsége nyolcvanmillió korona (3,15 milliárd forint). E programnak köszönhetően Dánia lesz az első ország, amely katalogizálja lakosainak genetikai profilját az ősidőktől napjainkig - olvasható a The Copenhagen Post online kiadásában.

A tervek szerint a kutatók száz "dán" lakos teljes genomját térképezik fel a vadászó-gyűjtögető közösségektől kezdve, a bronz- és vaskoron, majd a viking érán át a korai iparosodás időszakáig. A legkorábbi vizsgált csontlelet 7000 éves lesz.

"Amikor elvégezzük az összes vizsgálatot, nemcsak azt tudjuk meg, hogy honnan származik az ország népessége, hanem azt is, hogy mikor érkeztek Dánia területére a különböző betegségek" - hangsúlyozta Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem Geogenetikai központjának kutatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megrajzolják az őskori "dánok" genetikai térképét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra