Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szeretők az ókortól a 20. századig

2013. január 21. 08:49

<

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe 1926-ban, Norma Jean Mortenson néven látta meg a napvilágot Los Angelesben. Nehéz körülmények között nevelkedett, egy ideig árvaházban is élt. A második világháború idején hadiüzemben dolgozott, később meztelenül állt modellt. 1948-ban szerepelt először a felvevőgép előtt, igazán azonban az Aszfaltdzsungel után kezdtek beszélni róla. Az 1953-ban forgatott Niagara című film jelentette a nagy kiugrást, amelyben nőiessége teljes pompájában ragyogott. Ebben az évben még két főszerepet játszott (Az urak a szőkéket szeretik és a Hogyan menjünk férjez egy milliomoshoz című filmekben), s képe megjelent a Playboy magazin első számában.

Noha filmjei nem képviseltek azonos esztétikai minőséget, egy valamiben közösek voltak: igyekeztek maximálisan kiaknázni vonzerejét, s olykor-olykor még drámai színészi alakítás (Kallódó emberek), önfeledt komédiázás (Van, aki forrón szereti) is színezte a jellemrajzát. Először 16 évesen vezették oltár elé, ez a házasság – egy munkással – négy évig tartott. Később már hírességekhez ment feleségül: 1954-ben Joe DiMaggio baseball játékoshoz, majd 1956-ban Arthur Miller drámaíróhoz.

Flörtjeiről legendák keringenek, állítólag Yves Montand, John F. Kennedy elnök és fivére, Robert sem tudott ellenállni csábító szépségének. Bár JFK egyetlen házasságon kívüli kapcsolatát sem ismerték el hivatalosan, széles körben ismert volt, hogy az elnök képtelen feláldozni Casanova-életét a házasság oltárán. A „skalpok” közül a legnagyobb kétségkívül Marilyn Monroe volt, amely románcnak az 1962-ben a New York-i Madison Square Gardenben előadott Happy Birthday adott lendületet.

Marilyn Monroe 1962. augusztus 5-én bekövetkezett halála után a filmcsillagnak az elnökkel folytatott szerelmi viszonya egyre nagyobb publicitást kapott. J. Edgar Hoover FBI-igazgató – bár perdöntő bizonyítékkal nem tudott előállni – például azt próbálta elhitetni, hogy a szövetségi nyomozók birtokában levő titkos szexkazettán szereplő férfi nem más, mint Kennedy, mások pedig azt állították, hogy a színésznő halálában JFK keze volt benne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Szeretők az ókortól a 20. századig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra