Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Svéd kérés Moszkvától a Wallenberg-ügy tisztázására

2012. december 20. 10:02 MTI

Svédország ismét arra kéri Oroszországot, hogy segítsen tisztázni a több tízezer magyar zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg halálának körülményeit. A stockholmi külügyminisztérium közölte szerdán, hogy az ügyben levelet küldött Moszkvának.

<

"Az igazság kiderítése érdekében a legnagyobb esélyt olyan feltételezett dokumentumok jelentik, amelyek néhány régi, poros szovjet dossziéban lapulnak" - emelte ki közleményében Carl Bildt svéd külügyminiszter. Mint írta, arra kérte orosz kollégáját, Szergej Lavrovot: az orosz kormány tegye lehetővé Raoul Wallenberg családjának és a néhai diplomata sorsát kutatóknak a lehető legszélesebb körű hozzáférést az ügyben jelentőséggel bíró archívumokhoz.

A rejtélyes körülmények között eltűnt Wallenberget utoljára 1945 januárjában látták, mielőtt találkozott a Vörös Hadsereg tisztjeivel. Sorsáról egy 2000. évi vizsgálat óta a legújabb orosz verzió az, hogy 1947 júliusában megölték a moszkvai Lubjanka börtönben, de ezt eddig semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá.

Svédország soha nem mondott le arról, hogy kiderítse az igazságot, de vizsgálódásai alkalmával eddig még nem talált bizonyítékot. Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából Svédország 2012-t Wallenberg évének nyilvánította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Svéd kérés Moszkvától a Wallenberg-ügy tisztázására

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra