Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

9400 éves leletek Írországból

2003. január 27. 10:48

A leletek a szigetország eddig ismert legkorábbi lakóitól, az első földművelőktől származnak. A több mint tízezer darabos tárgyegyüttesben többnyire kőbalták és pattintott szerszámok találhatók, melyek egy útépítés során kerültek felszínre.

<

több mint tízezer
A Toome-i út Toomebridge-i leágazásánál, Antrim területén előkerült leletek ritkaságát jelzi, hogy a 9400 évestől a 4500 évvel ezelőttiig terjedő átmenet – mezolitikum (i.e. 7000-3500), neolitikum (i.e. 4000-2500), bronzkor (i.e. 2500-1200) - fázisait képviselik, így egyedülálló bepillantást nyújtanak egy gyűjtögető-vadászó nomád életmódról a földművelővé fejlődő közösség életébe.

Paul McCooey, a feltárást végző 17 tagú Northern Archaeological Consultancy részéről elmondta: "A leletanyagok szerint a földművelés nagyjából kétszáz évvel korábban kezdődött Írország területén, mint korábbi ásatások alapján feltételezni lehetett." Hozzátette: "Ezek az emberek néhány évezreddel az utolsó jégkorszak után érkeztek Írország terültére. Skócia felől az ír tengeren eveztek át bőrrel borított hajókkal.”

Az ásatás során előkerültek egy 12 méter széles ház nyomai is, mely egyértelműen kijelöli a megtelepült életmód lakóhelyi kereteit. Az egykori ház környékén halászatra és gabonatermesztésre utaló leletek jelzik a kultúra fejlettségét. A főzéskor, vallási rituálék során, illetve fürdésre használt gödröket agyag és fa borítás tette vízálló falúvá. Az ásatás egyik legbecsesebb darabja egy kétélű bronzkés, melyet eddig csak képeken tanulmányozhattak az ír régészek.

Az ír régészek kis csapatai már meg is kezdték a zarándoklatot Írország eddig feltárt legkorábbi településéhez, a legelső írországi földművelők lakóhelyére. A tervek szerint a leleteket a helyszínen, Toomeban vagy a belfasti Ulster Museum kiállítóhelyén mutatják majd be a nagyközönségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

9400 éves leletek Írországból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra