Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt mítosz a vikingekről

2012. augusztus 1. 09:10

A dán videnskab.dk arra kérte Facebook-táborának olvasóit, hogy nevezzenek meg olyan sztereotípiákat, amelyek a vikingek kinézetével és öltözkedésével kapcsolatban a leggyakrabban fordulnak elő. Íme az öt legismertebb mítosz és azok cáfolatai.

<

A vikingek koszosak és ápolatlanok voltak

Korántsem. „Számos régészeti bizonyíték árulkodik ennek az ellenkezőjéről, úgy mint szemöldökcsipeszek, fésűk, körömtisztítók és fogpiszkálók” – fejtette ki Louise Kæmpe Henriksen, a roskildei Viking Hajók Múzeumának kurátora. Ezt erősíti meg többek között John of Wallingford 1220-tól kezdődő krónikája, amelyben leírja, hogy a vikingek fésülködtek, gyakran cserélték ruhájukat, minden szombaton lefürödtek, s ennek volt köszönhető, hogy a leigázott területek asszonyai egy percig sem lehettek biztonságban, sőt a vikingek nemesemberek lányait tették meg szeretőiknek.

Henriksen azonban ennek ellenkezőjére is talált példát az írásos forrásokban. Ibn Fadlan arab nagykövete például „Allah legpiszkosabb teremtményeinek” írja le a vikingeket. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az arabok, illetve a muzulmánok olyan kultúrkörből jöttek, amely megkövetelte a tisztaságot (a napi ötszöri ima előtt), miközben a vikingek valóban összehasonlíthatatlanul kevesebbszer vettek fürdőt. A vikingek mindazonáltal nagyon adtak a külsőre: a hajukat éppúgy ápolták, mint hosszú vagy rövidre vágott szakállaikat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Öt mítosz a vikingekről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra