Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

15. századi banki nyilvántartásokra bukkantak Londonban

2012. július 26. 11:38

A 15. századi Londonban működő itáliai bankárok tevékenységét fedhetik fel azok a frissen megtalált pajzscímer-díszítések alá rejtett ritka számviteli bizonylatok, amelyek időben még évtizedekkel azelőtt íródhattak, hogy az angol főváros világméretű pénzügyi központtá nőtte ki magát. A felfedezés a University of London történészeihez köthető.

<

Az angol heraldika címertára gyűjteményeinek nyilvántartásai között több olyan feljegyzést találtak, amelyek firenzei kereskedelmi bankok adósainak és hitelezőinek listáját tartalmazza. A becslések szerint a címereket 1480-ban festették, abban az időben, amikor a jó minőségű papírból igen kevés volt és mindent, ami elérhető volt, újrahasználtak.

A címerrajzok által csak félig fedett banki feljegyzések 1422-1424-es évekre datálhatóak, a nyilvántartások a korban kiterjedt gyapjúkereskedelemre és egyéb késztermékek előállítására utalnak.

Dr. Francesco Guidi-Bruscoli, a Firenzei Egyetem kutatója és Jim Bolton, a Queen Mary’s School of History professzora már több mint egy évtizedet töltöttek a Borromei Bank Research Project keretében a Londonban a késő középkorig működő itáliai kereskedelmi bankárok tevékenységének kutatásával.

A mostani felfedezés azért is meglepő, mert a firenzei vállalkozások külföldi irodáinak feljegyzéseit általában hazaküldték Itáliába a könyvelői ellenőrzés végett. „Ebben az esetben a könyvek Londonban maradtak, ahol fokozatosan elvesztették dokumentumértéküket és mintegy 55 évvel később a jó minőségűnek ítélt papírt újra felhasználták címerek megalkotására” – mondta Dr. Guidi.

„Az ügyletek alacsony száma miatt nem lehet rekonstruálni a vállalat teljes, főkönyvhöz tartozó tevékenységét, azonban következtetéseket le tudunk vonni belőlük. A londoni piacon a népszerű exporttermékek közé számított a nyers gyapjú, a gyapjúruha és az ón, továbbá fűszereket, festékeket és egyéb luxuscikkeket importáltak az angol fővárosba” – tette hozzá.

A késő középkorban az itáliai kereskedők egy messzemenő európai hálózatot teremtettek. Üzleteik érintették a nemzetközi kereskedelmet, magukban foglalták az okiratok cseréjét és az uralkodóknak, illetve a pápáknak nyújtott kölcsönöket is. Anglia kereskedelmét eleinte főként a gyapjútermékek határozták meg, majd lassan a nyugat pénzügyi központjává nőtte ki magát, megelőzve Itáliát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	15. századi banki nyilvántartásokra bukkantak Londonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra