Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megkerült a 12. századból származó Camino-kódex

2012. július 5. 10:15 MTI

Csaknem napra pontosan egy évvel azután, hogy ellopták, szerdán előkerült Spanyolországban egy garázsból a Szant Jakab-zarándokút vélhetően legrégebbi leírása, a XII. századi Kallixtusz-kódex, köznapi nevén a Camino-kódex. A hatóságok több embert letartóztattak.

<

Az ibériai ország északnyugati csücskében fekvő Santiago de Compostela Szent Jakab-székesegyházából ellopott felbecsülhetetlen értékű dokumentumot egy Milladoiro nevű településen találták meg a nyomozók.

A rendőrség kedd este őrizetbe vett egy villanyszerelőt, a katedrális egykori alkalmazottját, annak feleségét és fiát, szerdán pedig utóbbi barátnőjét. Meghallgatásukra csütörtökön kerül sor. Nem zárható ki, hogy a katedrális egykori alkalmazottja bosszúból lopta el a történelmi emléket, amiért elbocsátották. A székesegyház tavaly több állást is megszüntetett, köztük a villanyszerelőét is.

A hatóságok már hetek óta gyanították, hogy a villanyszerelő volt a bűntett értelmi szerzője. A férfi nyomába eredtek, majd házkutatást tartottak, amelynek során pénzérméket, a katedrálisból származó tárgyakat, valamint összességében 1,2 millió euró készpénzt találtak. A garázsban leltek a 225 oldalas Kallixtusz-kódexre. A székesegyházból ellopott dokumentum a legrégebbi és legteljesebb példánya a hivatalos nevén Liber Sancti Iacobi dokumentumnak, amelyből Európa-szerte hozzávetőleg kétszáz létezik.

A II. Kallixtusz pápának tulajdonított ősnyomtatványt rendszerint a katedrális egyik termében őrzik, a helyiségbe mindössze fél tucat embernek van bejárása. A spanyol kulturális örökség ékszerének tartott kódexet rendszerint a világtól elzárva őrzik, és csak ritka alkalmakkor teszik közszemlére. Ilyen alkalom például, ha a pápa látogat el a Spanyolország északnyugati csücskében fekvő Santiago de Compostelába. A dokumentumot ilyenkor is fokozott biztonsági intézkedések közepette állítják ki.

A kódex öt tematikus részből áll, de mindegyik rész Santiago apostolát, Szent Jakabot dicsőíti. Az öt kötetből a legismertebb az utolsó, az tartalmazza a manapság Caminóként emlegetett Szent Jakab-út, az apostol sírjához vezető zarándoklat - ezzel együtt az út menti falvak, városok, emberek és szokások - leírását, kitér arra, mely szent helyeket kell felkeresnie és hogyan kell viselkednie egy zarándoknak.

II. Kallixtusz pápa volt az, aki 1222-ben úgy döntött, hogy az apostol ünnepe - július 25. - minden alkalommal legyen szent év, ha vasárnapra esik. Legutóbb 2010-ben ünnepeltek szent évet, a legközelebbire 2021-ig kell várni. XVI. Benedek 2010-ben el is látogatott a spanyol városba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megkerült a 12. századból származó Camino-kódex

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra