Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárták a legendás viking települést

2012. július 5. 14:07

Dán régészek úgy vélik, hogy megtalálták a legendás viking település, Sliasthorp maradványait az észak-németországi Schlei-öbölben, a dán határ mellett.

<

Sliasthorp jelentőségét az adja, hogy a 8. századból származó szöveges források szerint ez a település volt az első skandináv királyok hatalmi központja. A történészek eleinte kétségbe vonták a város létezését, mindhiába: az Aarhus Egyetem régészei megdönthetetlennek tűnő bizonyítékokkal álltak elő arra nézve, hogy Sliasthorp nemcsak a krónikások fantáziájának szüleménye.

„Hatalmas felfedezés. Bárhol ásunk, házakat találunk – eddig kétszázat számoltunk belőlük” – lelkendezett Andres Dobat, az egyetem őstörténettel foglalkozó kutatója. „Ezek a házak pedig tele vannak leletekkel: gyöngyök, ékszerek, törött üvegek, balták, kulcsok és nyílhegyek kerültek elő” – fűzte hozzá Dobat.

A felfedezés megerősíti a kutatók azon elméletét, miszerint a város a viking elithez tartozott, s katonai stratégiai központ volt. „Dannevirket és Hedeby-t is innen irányították” – mondta el Dobat. „Jelenleg azonban még nem vagyunk teljesen tudatában annak, hogy mi volt a jelentősége a városnak. De az ásatások már eddig is számos szegmensről kínáltak új perspektívát, így például a viking kori katonai szervezetről és az első városokról” – tette hozzá.

A 804-re keltezhető Frank Királyi Évkönyvekben fellelhető történet szerint Godfred viking király a 9. század elején érkezett az akkor még jelentéktelen településre, amelyet megerősített, stratégiai katonai központtá emelve a várost. Jól is tette: a régészek megerősítették a szöveges forrásokban leírtakat, miszerint a király halála után megtámadták a központot. De még ha élt volna, se biztos, hogy látta volna Godfred az ostromot, lévén hogy a királyok általában csak kevés időt töltöttek Sliasthorpnál.

A napi ügyeket egy a város élére kinevezett vezető vitte, aki egy 30 méter hosszú és 9 méter széles házban élt. Godfred és emberei csak abban az esetben voltak a településen, ha fontos teendőik akadtak a környéken. A királyhoz és kíséretéhez hasonlóan az emberek is jöttek-mentek a városban, s csak egy szűk réteg lakott Sliasthorpban, Dobat számításai és kutatásai szerint száz és ezer közé tehető az ott élt emberek száma. Sliasthorp körülbelül 14 futballpálya nagyságú volt – Hedeby 50 pályának megfelelő részen terült el –, s körülbelül háromszáz évig, 700 és 1000 között volt lakott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Feltárták a legendás viking települést

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra