Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazaszállítják a Karadjordjevicek maradványait

2012. március 23. 14:28 MTI

A Karadjordjevic-dinasztia külföldön nyugvó tagjainak exhumálásáról és földi maradványaik szerbiai újratemetéséről hozott döntést csütörtöki ülésén a szerb kormány.

<

Az ebből a célból megalakult szervezőbizottság élén Boris Tadic szerb köztársasági elnök áll. A hírt a kormány ülése után Srdjan Sreckovic vallásügyi és a diaszpórában élő szerbek ügyeivel foglalkozó miniszter jelentette be.

A szervezőbizottság tagjai között lesznek a kormány, a szerb pravoszláv egyház, a szerb tudományos és művészeti akadémia és a koronatanács tagjai, továbbá történészek is. A miniszter szerint a kormány ezzel az elhatározásával helyre kívánja hozni a történelmi igazságtalanságokat és véget szeretne vetni az ideológiai vitáknak.

"A döntés jelentőségét növeli, hogy hazahozzák Szerbia két egykori államfőjének, II. Karadjordjevic Péternek és Pál hercegnek a hamvait is, de hazakerülnek Mária királyné, Olga hercegnő és az ifjú Nikola herceg földi maradványai is"- hangsúlyozta Sreckovic miniszter.

A Karadjordjevic-dinasztia tagjai Nagy Britanniában, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Svájcban vannak eltemetve. Valamennyiüket az oplenaci Szent György templom családi kriptájában helyezik örök nyugalomra. Sreckovic hangsúlyozta, hogy hazaszállításuk és újratemetésük a nemzeti megbékélést szolgálja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Hazaszállítják a Karadjordjevicek maradványait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra