Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Európa legkorábbi kolostora

2012. március 22. 11:15

Bolgár régészek azt állítják, hogy a Bulgária déli részén fekvő falu, Zlatna Livada mellett lehet Európa legkorábbi kolostora.

<

A legújabb régészeti kutatások szerint a Szent Atanáz-kolostort – amely mind a mai napig működik – maga a névadó alapította i.sz. 344-ben. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a skóciai Gallowayben található Candida Casa lehet a legkorábbi kolostor (i.sz. 371), őt követi a Pyrénées-Orientales-i (Franciaország) Szent Márton-kolostor, amely két évvel később épült.

Régészek a remete barlangjában és szentélyében talált tárgyakat vizsgálták meg, amiből kiderült, hogy a szent lakott is itt. A vatikáni archívumok megerősítették Szent Atanáz jelenlétét, aki 343-ben Szófiában járt; onnan Konstantinápolyba ment, s egy rövid időre megállt a mai Zlatna Livada helyén.

Alexandriai Szent Atanáz (296/8-373) Alexandra püspöke volt, s az egyik legnagyobb keresztény szentnek tartják. Hatalmas teológiai munkát hagyott az utókorra, Jézus emberi természetével és a Szentlélek istenségével is foglalkozott. Az arianisták meg-megújuló támadásai miatt legalább ötször kényszerült Atanáz száműzetésbe, erre utal az Athanasius contra mundum (Atanáz az egész világ ellen) szólás; életének fontos forrása az ún. Historia Acephala.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Európa legkorábbi kolostora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra