Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megszólalt Darth Vader

2012. január 30. 13:30 MTI

Nagy-Britannia képtelen lenne visszafoglalni a Falkland-szigeteket, amennyiben Argentína újból megszállná azokat - jelentette ki a The Sunday Telegraph brit lapnak nyilatkozva Michael Jackson tábornok, a brit hadsereg volt parancsnoka.

<

A fegyveres erők soraiban korábban Darth Vaderként emlegetett tábornok kifejtette: habár a Falkland-szigetek védelme sokkal jobb, mint az 1982-es argentin invázió idején, és a hivatalos brit álláspont szerint lehetetlen, hogy az argentinok ismét partra szálljanak a brit területen, Jackson mégis óvatosságra intett. "Soha ne mondd, hogy soha" - fogalmazott ezzel összefüggésben az extábornok.

Jackson szerint ha valamilyen oknál fogva mégis megismétlődne a harminc évvel ezelőtti invázió, és az argentinok elfoglalnák a repülőteret, szinte lehetetlen lenne visszafoglalni azt. A tábornok mindezt a brit védelmi kiadások megkurtításával, azon belül is a Harrier (Rétihéja) típusú sugárhajtású repülőgépek leselejtezésével indokolta. (A nevezett vadászgépek repülőgép-anyahajókról is képesek függőlegesen felszállni.) A brit védelmi minisztérium jelenleg 38 millió font adóssággal küzd, és 30 ezer alkalmazottját fogja elbocsátani az évtized végéig. Az intézmény múlt héten jelentette be, hogy jövőre megválik 2900 katonájától.

Argentína január elején ismét megerősítette területi igényét a partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, brit ellenőrzés alatt álló Falkland-szigetekre, és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a mintegy 3000 lakosú terület hovatartozásáról. Nagy-Britannia 1833-ban foglalta el a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett területet, amelyet Argentína 1982 áprilisában rohant le, ám a 74 napos háborúban alulmaradt a brit haderővel szemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megszólalt Darth Vader

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra