Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiújulhat a viszály a Falkland-szigetek miatt

2012. január 3. 09:36 MTI

Argentína ismét megerősítette területi igényét a partjaitól néhány száz kilométerre fekvő, brit ellenőrzésű Falkland-szigetekre és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a terület hovatartozásáról.

<

Az argentin külügyminisztérium helyi idő szerint hétfőn kiadott közleményében hangsúlyozta, Buenos Aires-nek elévülhetetlen területi igénye van a Falkland-szigetekre és a környező tengerrészre.

Argentína január harmadikán - vagy annak környékén - minden évben jelzi ezen igényét, brit csapatok ugyanis 1833-ban ezen a napon szálltak partra az Atlanti-óceánban, Argentína partjaitól mintegy 500 kilométerre fekvő, spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett területen.

David Cameron brit kormányfő múlt szombaton leszögezte, London soha nem bocsátkozik tárgyalásokba a szigetek szuverenitásáról, kivéve, ha ezt a szigetlakók maguk szeretnék.

Az argentin hadsereg 30 évvel ezelőtt lerohanta a szigeteket, s bár 74 napos háborút követően alulmaradt a brit haderővel szemben, Buenos Aires máig sem adta fel területi igényét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kiújulhat a viszály a Falkland-szigetek miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra