Múlt-kor.hu


	Archív filmfelvételeket mutattak be Mussolini haláláról

Archív filmfelvételeket mutattak be Mussolini haláláról

2011. december 2. 11:58 MTI

Benito Mussolini kivégzéséről és holttestének hányattatott sorsáról szól a 29. Torinói Filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilm, eddig sohasem látott archív felvételekkel.

Il corpo del duce (A duce teste) című alkotás Fabrizio Laurenti ötvenperces dokumentumfilmje. A második világháború végén forgatott, az olasz és amerikai archívumokban őrzött fekete-fehér kockák segítségével a film Sergio Luzzatto történész hasonló című műve alapján az olasz fasiszta vezér halálát idézi fel.

Az 1883-ban az Emilia Romagna-beli Predappióban született Mussolinit a partizánok 1945. áprilisi 28-án lőtték agyon a svájci határ közeli Giulino di Mezzagrában, ahol menekülés közben fogták el. Mussolinit szeretőjével, Claretta Petaccival együtt végezték ki. Másnap a holttesteket - más fasiszták tetemével együtt - a milánói Loreto téren mutatták meg: először a járdára fektették le a testeket, majd egy benzinkút tetejéről lógatták le fejjel lefelé. A dokumentumfilm innen, a Loreto térről követi Mussolini tetemét.

A diktátor holttestét titokban a milánói Musoccóban hantolták el, 1946-ban hívei kiásták, majd évekkel később egy szappanos ládában találták meg. Később ismét elrejtették, 1957-ben pedig visszaszolgáltatták a családnak, amely Predappióban temette el.

Mussolini sírjához évente ötvenezren zarándokolnak el. Ennek okait is boncolgatja a film, amely a diktátorok és a tömegek "fizikális" kapcsolatát is igyekszik feltárni - nyilatkozta a sajtónak a rendező. Laurentinek nem ez az első filmje Mussoliniről: az Il segreto di Mussolini (Mussolini titka, 2005) az Ida Dalsertől született Benito Albino Mussolini történetét mutatja be.


	Archív filmfelvételeket mutattak be Mussolini haláláról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra