Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten a British Library újsággyűjteménye

2011. december 1. 11:01 MTI

Már az interneten is elérhető a londoni British Library egyedülálló újsággyűjteményének egy része: az eddig digitalizált négymillió oldalon a 18-19. század történelmi eseményei, szokatlan balesetei és bűntényei között barangolhatnak kedvükre az érdeklődők.

<

Az internetes archívum a könyvtár és a Brightsolid digitális kiadó együttműködésének gyümölcse. Az elmúlt egy évben a vállalat naponta nyolcezer oldalt szkennelt be a könyvtár 750 millió oldalnyi nyomtatott sajtóanyagából. A cél, hogy a következő tíz évben 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő periodikát tegyenek digitálisan elérhetővé.

A British Library reményei szerint a kereshető adatbázis a kutatók és egyetemi szakemberek egyik elsőszámú forrása lesz a jövőben. A világ legnagyobb, 32 kilométernyi polcot beterítő újsággyűjteményének nagy része jelenleg csupán mikrofilmen vagy vaskos kötetetekbe fűzve böngészhető. Kutatók ezrei kénytelenek elzarándokolni az archívumnak otthont adó észak-londoni épületbe, hogy betekintést nyerhessenek a történelmi dokumentumokba.

A felhasználók egy bizonyos összeg fejében tölthetik le a cikkeket. Az első szakaszban digitalizált négymillió oldal nagy része a 19. századból származik: nagyszabású nemzetközi eseményekről, szokatlan balestekről, helyi bűncselekményekről és viktoriánus kori hírességekről számolnak be.

A háborúról, éhínségről, bűnözésről és büntetésről szóló írásokat születési, illetve halálhírek, szappan-, kakaó- és lekvárreklámok, csodálatos gyógyulást ígérő, illetve kopaszságot "gyógyító" kezelések tarkítják.

A Nagy-Britanniából és Írországból származó nemzeti és regionális lapok mellett igazi különlegességek - a korabeli divatot, pletykákat, és a szegényházak mindennapjait bemutató - kiadványok is helyet kaptak a digitális archívumban. A könyvtár emellett igyekezett olyan anyagokat is elérhetővé tenni, amelyek segíthetik az amatőr családtörténeti kutatásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Interneten a British Library újsággyűjteménye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra