Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tito hagyatékán osztozkodnak az örökösök

2011. november 25. 10:39 MTI

Több mint két évtizedes szünet után folytatódik a hagyatéki eljárás a Tito egykori jugoszláv elnök által hátrahagyott örökségről. Tito örökségére hivatalosan a néhai elnök özvegye, Jovanka, fia, Miso és unokái: Josip (becenevén Joska), Zlatica, Svetlana és Edvard tarthatnak igényt.

<

Sokéves szünet után az első hagyatéki tárgyalás zajlott le a belgrádi elsőfokú bíróságon, a következő tárgyalást december 23-ára tűzték ki. A meghallgatáson megjelent a néhai Tito fia, Zarko, Josip, azaz Joska és Zlatica (aki Tito első házasságából származik), továbbá Svetlana (ő Tito harmadik házasságából született) és az özvegy, Jovanka Broz jogi képviselői. Jovanka nem ment el a bíróságra, ahol nem jelent meg Tito második fia, Miso sem, csakúgy mint Tito Edvard nevű unokája. Miso és Edvard Zágrábban élnek - írta a Tito hagyatékára jogot formáló örökösöket felsorolva a belgrádi Vecernje Novosti című lap internetes portálja csütörtökön.

"A tárgyaláson ismertették velünk a Tito hagyatékáról készült listát. Ezen fel vannak sorolva mindazok a vagyontárgyak, amelyeket szét kell osztani az örökösök között. Ezt a listát elküldték Misónak és Edvárdnak is Zágrábba. Jovanka jogi képviselői számbavették azokat a vagyontárgyakat, amelyeket ki kellene vonni az osztozkodásból, mert Jovanka Broz állítása szerint ezek személyes tárgyai közé tartoznak" - nyilatkozta a Novostinak Joska Broz, aki azt is elmondta, hogy az örökölhető hagyatéki tárgyak listáján ékszerek, a Tito által viselt egykori katonai egyenruhák, kitüntetések, edények és ezüst tárgyak szerepelnek.

A Tito örökösei közötti hagyatéki eljárást a volt jugoszláv elnök Zarko nevű fia kezdeményezte még 1983. december 14-én. Tito örökösei a mai napig csak azokhoz a szerzői tiszteletdíjakhoz jutottak hozzá, amelyek a marsall könyvei alapján megillették őket. Ez sem mostanában volt: mindegyik örökös 4000 egykori német márkának megfelelő összeget kapott.

A negyedik belgrádi kerületi bíróság 1989-ben hozott végzést Tito hagyatékának szétosztásáról. Az özvegy Jovanka azonban a mai napig vitatja ezt a hagyatéki végzést. Szerbia alkotmánybírósága 2000-ben alkotmányellenesnek nyilvánította a Josip Broz vagyonát képező társadalmi tulajdon igazgatásáról szóló törvényt. Ezt követően új bírósági eljárást indítottak annak újbóli megállapítására, hogy mi képezi a néhai elnök személyes vagyontárgyait.

Jovanka Broz 1984 szeptembere óta többször is keresettel fordult a bírósághoz, listát állítva össze mindarról, amit személyes tulajdonának tekint. A számos igazgyöngyből készült és más ékszereken kívül az özvegy listáin szerepeltek szobrok, festmények, értékes vázák, szőnyegek, könyvek, továbbá a Beli Dvor elnöki palota garázsában levő öt személygépkocsi és a Tito tengerparti nyaralóhelyén, Brioni szigetén található további két autó is. A gépkocsik között Rolls Royce, Cadillac és Lincoln márkájúak is szerepelnek.

Jovanka azt állítja, hogy a belgrádi Uzicka 15, alatti rezidencián található értéktárgyak legnagyobb része a házasságban szerzett vagyonnak minősül, az ékszerek és az ajándéktárgyak jelentős része pedig nászajándék, amelyet barátaitól kapott. Az ékszerek legnagyobb részét - állítja Jovanka - Titótól kapta, és jómaga is vásárolt.

Tito hagyatékát tartalmazó listákon faragott bútorok, bélyeggyűjtemények, érmék, aranypénzek, osztrák-magyar arany érmék, gyémánttal, rubinnal és más drágakövekkel ékesített kitűzők, drága porcelán edények és kerámiák, cigarettatárcák, értékes órák szerepelnek. Tito hagyatékát képezi a milliós értékű híres Szuvorov-érdemrend is, amelyet csak Sztálin és Zsukov marsall mondhatott magáénak.

Jovanka Tito harmadik felesége volt. Az exelnök özvegyét, aki közel 90 éves, rögtön a férje halála után, 1980 májusában kirakták az elnöki rezidenciáról, s a kormány egyik vendégházában jelöltek ki számára ideiglenes lakóhelyet, ahol azóta is lakik.

Jovanka Broz teljes elszigeteltségben él, s évek óta már férje sírját sem keresi fel május 4-én, Tito halálának évfordulóján, mert nem akar olyan emberekkel találkozni, akik méltatlanul elbántak vele. Úgy kellett ugyanis távoznia korábbi otthonából, hogy csak néhány személyes tárgyát vihette magával: értéktárgyain kívül fényképeit, évtizedek alatt összegyűlt leveleit is elvették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Tito hagyatékán osztozkodnak az örökösök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra