Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Döntöttek az Európai Örökség cím létrehozásáról

2011. november 17. 10:07 MTI

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta az Európai Örökség cím létrehozásáról és kétévenkénti adományozásáról szóló előterjesztést, miután annak tartalmában előzőleg már megállapodtak a tagállami kormányokat képviselő Tanáccsal és az EU központi javaslattevő szervével, az Európai Bizottsággal.

<

Eszerint 2013-tól ezt a címet nyerhetik el Európa olyan jelképértékű helyei, amelyek kiemelkedő történelmi jelentőségűek, illetve amelyek az európai integráció szempontjából valamilyen okból különösen fontosak.

A címet elnyerhetik emlékművek, természeti, archeológiai, ipari vagy települési helyek, kultúrtájak, emlékhelyek, illetve valamely helyhez köthető kulturális javak és objektumok. Az előterjesztés értelmében az unió kifejezetten bátorítja az Európai Örökség cím adományozását "több nemzeten átnyúló" helyeknek.

A cím adományozásának általános célkitűzései közé tartozik, hogy az európai polgárokban a történelem és a közös örökség alapján megerősítse az európai közösséghez tartozás érzését, és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

A témáról folytatott EP-vitában Bagó Zoltán fideszes képviselő hangsúlyozta: a magyar EU-elnökség kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy májusban politikai megállapodás született az Európai Örökség cím ügyében a Tanács, az EP, valamint az Európai Bizottság között.

Tőkés László, az EP alelnöke arra hívta fel a figyelmet a vitában, hogy az Európai Örökség cím "szerencsés módon kiegészíti a már létező olyan nemzetközi programokat, mint az UNESCO Világörökség, vagy az Európa Tanács Európai Kulturális Útvonalak elnevezésű programja".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Döntöttek az Európai Örökség cím létrehozásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra