Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

René Magritte képei Bécsben

2011. november 9. 11:49 MTI

René Magritte belga szürrealista festőművész életművét bemutató nagyszabású kiállítás látható szerdától a bécsi Albertina múzeumban.

<

A nagy érdeklődés mellett megnyitott retrospektív tárlat összesen mintegy 250 tárgyat mutat be, 150 festmény és grafika mellett kevésbé ismert alkotásokat is, így például Magritte-nak a fotózás és a filmkészítés terén tett kitérőit is.

A szervezők az alkotások keletkezésének időrendi sorrendjét és tematikus szempontokat egyaránt figyelembe vettek. A tárlat bemutatja Magritte festészetének visszatérő motívumait, egyúttal végigkalauzolja a látogatókat a világhírű festő életművén az 1920-as, 1930-as évekbeli technikával készült korai művektől későbbi kísérletező szakaszain át a szürrealistákkal való szakításáig és olyan kiemelkedő késői alkotásaiig, mint A fények birodalma című festmény.

Magritte életművének visszatérő témája az ábrázolás és az ábrázolt dolgok, illetve a nyelv és a valóság egymáshoz való viszonya. Ennek példája egyik leghíresebb alkotása, amely egy pipát ábrázol, alatta ezzel a felirattal: Ez nem egy pipa (Ceci n'est pas une pipe). A témát többször is feldolgozta a festő. A bécsi kiállításon többek között látható a kép angol nyelvű változata, amelyet egy New York-i kiállításra készített Magritte.

A Magritte-tárlat az eddigi legnagyobb kiállítás a múzeum történetében - mondta Klaus Albrecht Schröder múzeumigazgató a megnyitó sajtótájékoztatón. A kiállítási tárgyakat mintegy ötven gyűjteményből kölcsönözték a világ minden tájáról. Magritte egyik kiemelkedő alkotása Az elvarázsolt birodalom - egy azonos nevű falfestményhez készült tanulmány - a múzeum saját gyűjteményét gazdagítja.

A kiállítás február 26-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	René Magritte képei Bécsben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra