Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lyukas érme árulkodik a korai keleti-nyugati kapcsolatokról

2011. november 3. 14:11

Aranybánya mellől került elő az az öt helyen is lyukas pénzérme, amelyet orosz szőrmekereskedők vihettek Kanadába.

<

A 340 éves érmét a tervezett yukoni aranybánya közelében találták meg a régészek. A felfedezés új megvilágításba helyezi a kínai kereskedők, az orosz szőrmekereskedők és Észak-Amerika északnyugati szegletének első lakói közötti kapcsolatot.

A tradicionális kínai jegyeket magán viselő lyukas érmét a Csing-dinasztia idején, Kanghszi császár uralkodása (1662-1722) alatt verték, de más információkból arra lehet következtetni, hogy a pénzt a kínai Cseli tartományban készíthették 1667 és 1671 között.

Az ásatást követően kiderült, hogy ez csupán a harmadik kínai lelet, amelyet Yukonban találtak meg. „Az érme azt mutatja, hogy a kínai piacot tlingiti és orosz közvetítők kötötték össze Yukonnal a 17-18. században, de talán már kétszáz évvel korábban is” – áll a munkálatokat végző Western Copper and Gold Corp közleményében.

A szőrme után „vadászó” orosz kereskedők dohányt, teát, kannát és egyéb termékeket ajánlottak fel az Alaszka partjai mentén élőknek. A tlingitiek cserébe a belső népekkel való kereskedést ellenőrizték a Chilkoot Pass-on keresztül, amely az egyik első út volt a hegyekből a belső részek felé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Lyukas érme árulkodik a korai keleti-nyugati kapcsolatokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra