Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Patagóniában kutatják a norvég fjordokat

2011. szeptember 29. 08:38 io9

Ugyan a norvégiai fjordokat és Patagónia vidékét kontinensek választják el egymástól, a klimatikus viszonyok és a topográfia tekintetében nagy hasonlóságot mutat a két vidék. A régészek mindebből arra következtettek, hogy az első telepesek is hasonló kihívásoknak néztek elébe.

<

A két ország – Norvégia, Argentína – régészei most azt vizsgálják, hogy a saját forrásaik mit árulnak el a másik terület őstörténetéről. Ugyan a fizikai környezet közötti különbség miatt más és más leleteket őrzött meg a föld a skandináv és a dél-amerikai országban, de épp ez az, ami eltüntetheti a fehér foltokat az adott ország prehisztorikus történetéből.

„A mi projektünk, a Marine Ventures kiváló alkalmat nyújt arra, hogy felfedezzük a hasonlóságokat és a különbségeket. Az egyik legnagyobb eltérés, hogy Norvégiában a korai mezolitikumból (i.e. 9500-8000) ezer helyszínt ismerünk, de semmilyen szerves anyag nem áll rendelkezésünkre. Patagóniában viszont kevés lelőhely van, de sokkal több lelet: szerves anyagok, eszközök, sőt, ételmaradványok is” – mondta el Hein Bjerck professzor.

A régészet eme innovatív formája a tudáshiány leküzdésében segíti a kutatókat. Természetesen az adott területek összehasonlítása még nem jelenti azt, hogy két azonos régióról van szó, ami könnyen tévútra vezethet. Egyik terület sem beszél „közvetlenül” a másikról, mindenesetre az újfajta metódussal újabb távlatok nyílnak meg az archeológiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Patagóniában kutatják a norvég fjordokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra