Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálhatták Stonehenge építőinek sírját

2011. szeptember 5. 11:32 BBC News

Walesben, a Stonehenge-hez felhasznált sziklák eredeti helyén, a kőbánya mellett találhatták meg az építők sírját.

<

A Preseli Hills-nél levő Carn Menyn volt az a hely, ahonnan i.e. 2300-ban a köveket kibányászták és elszállították a körépítmény majdani területére. Az itt talált szerves anyagokon radiokarbonos vizsgálatokat fognak végezni, bár a szakemberek úgy gondolják, hogy már minden egyes maradványt eltávolítottak – ennek ellenére a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a felfedezés megerősíti a két helyszín között feltételezett kapcsolatot.

A Stonehenge párban levő, első hullámban érkező kövei közvetlen építészeti kapcsolatot teremtenek az angliai Wiltshire és a walesi helyszín között. Az itt levő sírt – amely tulajdonképpen egy kisebb kőhalom – a kör alakú formára építették rá.

A Carn Menyn és Stonehenge közötti kapcsolatra először Herbert Thomas mutatott rá 1923-ban. Ezt 2008-ban sikerült megerősíteni, amikor 50 év óta először engedélyeztek ásatásokat a körépítményen belül. A hatalmas szikladarabokat Walesből szállították a 240 kilométerre levő Wiltshire-be, hogy aztán felépítsék Nagy-Britannia legismertebb prehisztorikus építményét.

A Carn Menyn-projektet két régész, Geoff Wainwright és Timothy Darvill vezeti, akik jelenleg a kőbánya melletti, erősen hiányos sírnál végeznek feltáró ásatásokat. Mivel a sírt szinte teljesen kirabolták, a szakemberek a külső körnél kezdtek ásni. A területen több forrás is található, ami valószínűleg a prehisztorikus korban elterjedt rituális gyógyítással hozható összefüggésbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálhatták Stonehenge építőinek sírját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra