Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitálisan támasztják fel Kína barlangtemplomait

2011. szeptember 1. 11:52

Digitálisan rekonstruálta Kína 6. századi buddhista barlangtemplomat egy nemzetközi csapat. A képileg feltámasztott szentélyeket bemutató kiállítás több amerikai helyszínen is megtekinthető lesz.

<

A kínai Hsziang tang-san mészkőből kifaragott buddhista barlangtemplomairól híres; a mintegy harminc különleges szentély Hopej tartomány déli részén található. Egy nemzetközi csapat most digitálisan rekonstruálta a templomokat, hiszen azokat egyaránt károsította az idő vasfoga és a fokozódó fosztogatás.

A munkálatokat a Chicagói Egyetem Kelet-Ázsiai Művészet Központja koordinálta: ennek során a nemzetközi csapat lefotózta és beszkennelte a barlangok belsejét, valamint mintegy nyolcvan nemzetközi gyűjteményekben szétszóródott szobrot is. A fejlett képalkotási technológiának köszönhetően a plasztikákat visszaállították eredeti feltételezett helyükre, ezáltal a szentélyek újra 6. századi pompájukban tündökölhetnek.

A projekt eredményeit tárlatán a Chicagói Egyetem Smart Múzeuma és a Smithsonianhoz tartozó washingtoni Sackler Galéria mutatta be (Echoes of the Past), majd a kiállítás a dallasi Déli Metodista Egyetem Meadows múzeumában is látható lesz szeptember 11-től egészen 2012. január 8-ig. Az mozgó tárlat körútját a San-Diegói Művészeti Múzeumban fogja zárni 2012. február 18. és május 27. között.

A 6. században regnáló északi Csi-dinasztia (i. sz. 550-577) alatt, az északi dinasztiák korszakában (420-589) hozták létre a buddhista sziklaszentélyeket, amikor Kína ezen részében az idegen hódítóknak köszönhetően egy valódi multikulturális közeg bontakozott ki, így a kínai alkotók külföldi mesterekkel együtt dolgozva hozhatták létre az új művészeti formákat, és építették ki a korban hivatalosan támogatott buddhizmus kegyhelyeit is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitálisan támasztják fel Kína barlangtemplomait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra