Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Neil Amstrong támogatja a holdutazások felújítását

2011. augusztus 26. 11:39 MTI

Neil Amstrong amerikai űrhajós, az első ember, aki a Holdon járt 1969-ben, a holdutazások felújítása mellett emelte fel szavát egy hónappal az amerikai űrsiklóprogram leállítása után.

<

"Támogatom, hogy a Marsra menjünk, de úgy hiszem, hogy ez túl nehéz és túl költséges a jelenlegi technológiával" – jelentette ki a 81 éves Amstrong egy szerda esti vacsorán az ausztráliai Sydneyben. "Támogatom a Holdra való visszatérést. Hatszor jártunk ott; kis, városnegyednyi és nagy, mezővárosnagyságú területeket tártunk fel. Így 14 millió négyzetmérföld (36 millió négyzetkilométer) maradt felfedezetlenül" – mondta Amstrong.

A Hold körül dolgozva a tudósok sok olyasmit gyakorolhatnának, amit később messzebb, a Naprendszerben utazva tenniük kell – tette hozzá az asztronauta. A Mars-utazások egyik legnagyobb problémája a kommunikáció, a Föld és a vörös bolygó közötti üzenetváltáshoz ugyanis 20 percre van szükség, míg a Föld és a Hold között csak 1,5 másodpercre – jegyezte meg. "Majdnem félórát kell várni, hogy választ kapjon az ember a kérdésére, így eléggé nehéz hatékony segítséget nyújtani" – tette hozzá.

A Mars-utazás időtartama szintén gondot jelent. A legrövidebb idő két hónap, amikor a Mars a legközelebb van a Földhöz, de keringési pályán van, így rendkívül sok üzemanyagra van szükség a leszálláshoz. "A legjobb az a pillanat, amikor a Mars a Nap felőli oldalon van, ehhez kevesebb üzemanyag kell, de az utazás hét hónapig tart, emiatt viszont jelentős mennyiségű szendvicset kellene bepakolni" – viccelődött az űrhajós. "És amikor végre célhoz ér az ember, a Föld is elmozdult, és nincs megfelelő helyzetben a visszatéréshez. Néhány évet kell tehát várni a visszatérésre."

Neil Amstrong 2010 májusában egy kongresszusi meghallgatáson úgy vélte, hogy Barack Obama amerikai elnök nagyon rossz tanácsokat kapott, amikor leállította a Holdra való visszatérést célzó Constellation programot. Obama három hónappal korábban állította le a 2004-ben elődje, George Bush által indított programot, amelynek keretében az amerikaiak a Mars meghódítása előtt visszatértek volna a Holdra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Neil Amstrong támogatja a holdutazások felújítását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra