Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mumifikálódott emberi maradvány került elő egy írországi mocsárból

2011. augusztus 16. 10:05

2-3 ezer éves lehet az a lelet, amelyre egy írországi mocsárban bukkantak rá, és valószínűleg feláldozása után helyezték oda. Az emberi maradványra a Cul da Móna (Laois megye) mocsarában bukkantak rá. A megtaláló azonnal értesítette a feltárást végző csoportot, az pedig az ír Nemzeti Múzeumot.

<

A két, természetes úton mumifikálódott láb egy bőrből készült zsákból került elő. Az elhunyt feje és törzse az évek során az enyészetté vált, miközben a tőzegmocsár savas vizével érintkező lábak a hideg és az oxigénhiányos állapot miatt megmaradtak. A folyamat következményeként a bőr bebarnult, itt-ott teljesen elsötétült.

Ned Kelly, a múzeum munkatársa elmondta: egyáltalán nem a véletlennek köszönhető, hogy a maradványokat ott találták meg, a testet valószínűleg szándékosan helyezték a mocsárba, emberi áldozatként, két-háromezer évvel ezelőtt. „Azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy vaskori leletről van-e szó, mindenesetre a környéken talált többi tárgyi emlék ebből az időből származik” – mondta el Kelly.

A múzeumi dolgozók először a helyszínen kívánják megvizsgálni a földi maradványokat, amelynek korát az elszállítás után radiokarbonos vizsgálattal állapítják meg. A szakemberek a közeli dombot is átfésülik, hátha további emberi csontok kerülnek elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mumifikálódott emberi maradvány került elő egy írországi mocsárból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra