Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alfred Hitchcock korai filmje bukkant fel Új-Zélandon

2011. augusztus 3. 15:46 MTI

Alfred Hitchcock filmrendező legkorábbi filmjei közül bukkant fel egy Új-Zélandon. A szigetország filmarchívuma a The White Shadow című film hat tekercséből az első hármat találta meg - vált ismertté szerdán. A tekercsek az 1990-es években kerültek az archívumhoz, korosodó nitrát nyomatok között találtak rájuk.

<

A némafilm korszakából - 1923-ból - származó alkotás vélhetően a legrégebbi fennmaradt Hitchcock-mű. A film "vad hangulatú melodráma", két nővérről szól, egyikük angyali teremtés, a másik viszont lelketlen. Vélemények szerint az alkotásból nincs több kópia.

"Ez az egyik legjelentősebb fejlemény a rendező munkásságával foglalkozó kutatók, kritikusok és rajongók emlékezete szerint" - méltatta a felfedezés jelentőségét David Sterritt, a filmkritikusok amerikai szövetségének elnöke.

Alfred Hitchcock írta a film forgatókönyvét, tervezte a díszleteket, ő volt a vágó, de csak asszisztense volt a film rendezőjének, Graham Cutts-nak, aki szakmai féltékenységgel tekintett a feltörekvő alkotóra. "Az első három tekercs, azaz több mint a mű fele, páratlan lehetőséget kínál Hitchcock kibontakozó képi világáról és történetvezetéséről" - vélekedett Sterritt.

A kincset érő alapanyag egy mozigépész hagyatékában pihent, Jack Murtagh Hastings városában volt vetítőgépész egy moziban a 20. század első felében. Akkoriban az volt a szokás, hogy a forgalmazási engedély lejártával megsemmisítik a kópiákat. Murtagh azonban nem így járt el, sokat eltett kerti kamrájában.

A The White Shadow hiányzó tekercseinek holléte továbbra is rejtély.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Alfred Hitchcock korai filmje bukkant fel Új-Zélandon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra