Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szeptembertől látogatható új helyén a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

2011. augusztus 2. 17:39

Krúdy-emlékszoba, kereskedelmi, vendéglátóipari és pénzügyi kereskedelmi állandó kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkoztató, pinceborozó, delikát bolt és Kultea terem is szerepel a júliusban Óbudára költöző Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) vezetőinek elképzeléseiben; a megújuló intézmény a tervek szerint szeptemberben nyitja meg kapuit.

<

Az MKVM nem önszántából költözött, idézte fel Kiss Imre igazgató, hozzátette azonban, hogy a kényszerű áttelepülés számos lehetőséget kínál az intézmény fejlesztésére, amivel élni szeretnének. Új helyét július 1-jén foglalhatta el a múzeum, így a berendezkedésre, a szükséges átalakítások elvégzésére nem áll rendelkezésre hosszú idő a szeptemberre tervezett nyitásig. Kiss Imre és csapata ambiciózus tervet dolgozott ki a Dugovics tér 13-17. szám alatt található három patinás udvarház fejlesztésére, ennek megvalósítását azonban egyelőre 30 millió forintból kellett megkezdeniük. A megoldás így a beruházások ütemekre bontása, és a pályázatokon való aktív részvétel lehet.

"Már szeptemberre elkészül az író utolsó otthonában kialakított Krúdy-emlékszoba; ezt a Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve az Óbudai Múzeum közreműködésével készítjük el, hiszen éppen arról fog szólni, hogyan élt itt, Óbudán Krúdy Gyula" - árulta el Kiss Imre. A következő szoba az író egyéb budapesti lakhelyeit fogja bemutatni, a szomszédos teremben pedig a 30 fő befogadóképességű múzeumpedagógiai foglalkoztató kap helyet, ahová "nagy életet" terveznek.

Az MKVM vezetője kifejtette, hogy előző helyükön nem lehetett állandó kiállításuk, ezért most elsőszámú céljuk a két fő profiluknak megfelelő, azaz egy kereskedelmi és egy vendéglátóipari állandó tárlat létrehozása a lehető legtöbb interaktív elemmel megspékelve. "Ezeket az épületegyüttes két oldalsó szárnyában helyezzük el, míg a középső részen kap helyet a múzeumpedagógiai terem, a Krúdy-emlékszoba, a fogadótér a ruhatárral, a múzeumshoppal és a pihenést, üldögélést szolgáló, de egyúttal kiállítótérként is működő előtér. Ahogy eddig, ezután is törekszünk ugyanis arra, hogy multifunkcionális tereket hozzunk létre" - jegyezte meg.

Kiss Imre szerint a kereskedelmi kiállítás jövő májusban nyílhat meg, addig ezekben a terekben időszaki tárlatok várhatók, például a Csárdás, polka, zepperli vagy a SZOC DEKO - Metalika. Az állandó kiállítás a piacoktól és vásároktól indulva végig fogja követni a kereskedelem történetét a szatócsboltokon, majd (egy vas-, egy papír- és egy ruhabolt bemutatásával) a szakosodás időszakán át a szocializmus kiskereskedelméig. Idővel aztán az állandó kiállítás gazdagabb installációval és informatikával bővül majd.

Ezután következik a vendéglátóipari szárny átadása, amely talán már 2012 végén fogadni tudja a látogatókat. "Itt nem kronologikus, hanem tematikus tárlatot képzelünk el: egy szoba a cukrászatról fog szólni, egy annak a hátteréről, itt talán csinálunk egy kis műhelyt is, amely cukorkát fog gyártani. Bemutatjuk az éttermet, a vendéglőt, a kávéházat, a szállodaipart, valamint a turizmust és a fürdőkultúrához kapcsolódó vendéglátást. Talán szó lesz kicsit az éjszakai életről, majd áttérünk egy olyan részébe a kiállításnak, ahol egy Krúdy-korabeli ebédlőt és egy több mint száz éves konyhát mutatunk be" - részletezte a tárlat koncepcióját az igazgató.

Mint hozzátette, a szárny melletti körtefás udvar egyik részét télikertté szeretnék alakítani, míg az onnan nyíló történelmi pincét borozóvá; ennek szomszédságában működhet a jellegzetes magyar cukrásztermékeket és egyéb élelmiszereket, hungarikumokat, kínáló Dobos Delikát bolt. A múzeum tervei szerint a vendéglátóegységekbe a Kiskorona utca felől akkor is be lehet majd térni, amikor a múzeum főépülete nem lesz nyitva.

Kiss Imre elárulta, hogy a látogatókat nemcsak gasztronómiai élményekkel, hanem kulturális programokkal is szeretnék becsábítani a nyitvatartási időn túl. Ezért Óbudán is folytatódik majd az MKVM közkedvelt Kultea sorozata, amely külön közösségi térben várja a közönséget esti koncertekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel és filmvetítésekkel.

Ha minden a tervek szerint halad, az épületegyüttes átalakítása a hátsó szárny megújításával 2013-ra fejeződhet be. "Az Árpád-híd felőli fészerben létrehozandó kiállítóhelyen mindenképpen szeretnénk a játékkal, illetve a szerencsejátékkal, mint a pénzügyi kereskedelem egyik ágával is foglalkozni; ez abban is segíthet, hogy igazi családi múzeummá váljunk" - mondta.

Az igazgató úgy vélte, noha Óbuda történelmi városmagja tízemeletes épületekkel van körülvéve, erről az újjászülető MKVM évszázados épületeibe belépők hamar megfeledkeznek majd. "A szomszédban áll az Óbudai Társaskör, és a környék számos más múzeumnak és kiállítóhelynek is otthona. Érdemes összefogni, mert Óbuda turisztikai és gasztronómiai kínálata feljogosítja a városrészt, hogy a turizmus különleges és kiemelt helyszíne legyen. Talán a Szentendrére tartók közül is egyre többen állnak itt meg a jövőben" - adott hangot reményeinek az igazgató.

Kiss Imre kitért egyik első szeptemberi programjukra is: az MKVM rögtön a nyitás után részt vesz a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatban, ekkor a vendégek felfedezhetik például a még üresen álló borospincéket, és megtudhatják, hol osont ki esténként Krúdy. Hogy milyen néven nyitnak, az azonban még nem dőlt el: korábban a sajtóban megjelent a hír, hogy a múzeum elnevezése is megváltozik, de ez egyelőre kérdéses.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szeptembertől látogatható új helyén a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra