Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori arab orvosi kéziratokat digitalizáltak

2011. augusztus 2. 12:02

Arab orvosi kéziratokat digitalizáltak a Wellcome Könyvtár állományából, így jelentős, korábban kevéssé ismert források váltak hozzáférhetővé a medicina történetét kutató szakemberek számára.

<

A Wellcome Gyűjtemény július 28-án indította el a digitalizált arab orvosi szövegeket közzétevő szolgáltatását: a Wellcome Arab Manuscripts Online a Wellcome Könyvtár ázsiai gyűjteményének orvostörténeti szempontból kiemelkedő kéziratait és forrástöredékeit tárja a nyilvánosság elé.

Az ázsiai gyűjtemény 1200 kéziratot és négyezer nyomtatott könyvet tartalmaz 40 nyelven, beleértve az arab, perzsa és török forrásokat. A hozzáférhetővé tett kéziratok között megtalálhatóak a perzsa Ibn Rusd (980k.-1037), valamint az arab Ibn Al-Quff (1223-1286) és Ibn An-Nafisz (1213-1288) művei is; az arab An-Nafisz például először írta le művében a tüdővérkör működését.

A kéziratok mellett fontos adalékinformációk találhatóak az adott munka tartalmáról és történetéről. A kezelőfelület két dokumentum párhuzamos megtekintését és összehasonlítását is lehetővé teszi. Jelenleg 120 kézirat tekinthető meg, a megmaradt munkákat a nyár folyamán digitalizálják a Wellcome Könyvtár, Bibliotheca Alexandrina és a londoni King's College együttműködése által megvalósuló projektben.

A projekt honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori arab orvosi kéziratokat digitalizáltak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra