Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rézkori sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában

2011. augusztus 1. 12:35 MTI

Az i.e. 5. évezredtől kezdődő rézkorból származó, jó állapotban fennmaradt emberi csontvázat fedeztek fel Bulgária egyik régészeti lelőhelyén.

<

A különleges leletre a délkelet-bulgáriai Kableskovo városhoz közeli Kozareva régészeti területen találtak rá. A szakemberek szerint a csontváz újabb értékes információkkal szolgál majd az i.e. 5. században kerámiagyártó központként működő település korábbi történetéről.

Az ásatást vezető Petya Georgieva szerint ez az első bizonyítottan ilyen korai időből származó sírhely Dél-Bulgáriában. A sírhant és a csontok szemmel láthatóan épp állapotban maradtak fenn. Az egyelőre tisztázatlan, hogy az öt évvel ezelőtt felfedezett, neolit korból származó (időszámításunk előtti tízezer utáni) kis településen feltárt temetkezési terület igazodik-e a Fekete-tengeri régió első temetkezési szertartásainak sajátosságaihoz.

2009-ben régészek bejelentették, hogy a balkáni-régió legősibb kerámia égetőkemencéjének felfedezése hatalmas segítséget jelentett a part menti civilizációk kialakulási idejének meghatározásában. A régészek reményei szerint a legújabb lelet segíteni fog kideríteni, hogy mi történt a gazdájával a rézkorban. "A lelőhelyen olyan emberi maradványokból készített tárgyakat találtunk, mint például egy csontokból készített karika, amelyen apró lyukak voltak, hogy a nyakba akasztható legyen".

A szakemberek szerint a szomszédos Burgasz városában feltárt, különálló neolitikus sírhely segít majd eloszlatni a korszak népességnek etnikai hovatartozására vonatkozó homályt. A rézkor a neolitikum (újkőkorszak) végétől a bronzkor kezdetéig tartott. A régészeti korszak fő jellemzője, hogy az ember használni kezdte az első fémeket, így a rezet, az aranyat és az ezüstöt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rézkori sírhelyet fedeztek fel Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra