Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A volt szovjet katonai repülőterek titkai

2011. július 25. 08:18 MTI

A szovjet repülőtér titkai címmel nyílt kiállítás a Szolnok megyei Berekfürdőn azzal a céllal, hogy bemutassák a közelmúlt iránt érdeklődőknek, mi zajlott a Magyarországon lévő szovjet hadibázisok kerítésein belül 1945 és 1991 között.

<

A tárlat anyaga döntően a Berekfürdőhöz közeli Kunmadarasról származik, ahonnan 1991 áprilisában utolsóként repültek el Magyarországról a szovjet hadsereg vadászgépei.

A gyógyfürdőhely hangárrá átalakított piaccsarnokában berendezett kiállításon egy szöveges általános történelmi bevezető várja a látogatót, majd a kunmadarasin túl a kalocsai, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterekről származó tárgyak sokaságát tekinthetik meg. A falakon az objektumokról készült eredeti szovjet légi fotók, a repülősök mindennapjait megörökítő, titokban fotografált képek függnek, míg a tárlókban repüléshez használt speciális ruházatok, az alakulatok működéshez szükséges eszközök és repülőalkatrészek sorakoznak.

Külön érdekessége a tárlatnak, hogy közszemlére tették azokat a hatástalanított repülőfegyverzeteket is, amelyeket talán a legnagyobb titok övezte, így például az agitációs célokra használt röplapbombát, vagy a világító bombát, közismert nevén a "Sztálin gyertyát". Megtekinthető az ennél sokkal veszélyesebbnek számító atombomba 1:1 méretarányú imitált másolata, amelyet gyakorlatozáskor "csak" kerozinnal töltöttek meg, és a felrobbantásakor kialakuló füstfelhő "csupán" képében hasonlított az atomfelhőre.

Az egyedülálló gyűjtemény tulajdonosa Vándor Károly repüléstörténész és családfa-kutató, aki személyes kapcsolatai révén 1989 és 1991 között többször bejutott a "Foxtrott" hívókódú kunmadarasi katonai légi bázisra. Ott szerezte be az első roncsdarabokat, míg mások segítségével további tárgyakhoz és dokumentumokhoz, így többek között 6500 fényképhez és 15 videofelvételhez jutott.

Hajdani parancsnokokkal, pilótákkal és műszaki kiszolgálókkal kereken 2500 interjút készített az oroszul és angolul folyékonyan beszélő fiatalember. Így tudta meg azokat a titkokat is, hogy a szovjetek 1945 és 1991 között kereken 250 vadászgépet vesztettek repülőbalesetek következtében Magyarországon vagy a kunmadarasi repülők által használt Hortobágy-széli bombatéren a gyakorlatozások alatt összesen 250 ezer tonna bombával szórták meg a földet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A volt szovjet katonai repülőterek titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra