Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megsérült egy neolitikum kori emlék Nagy-Britanniában

2011. július 22. 11:25

Földmunkagépekkel rongáltak meg egy neolitikum kori kört. A hatóságok és a régészek a kár felmérését és az emlék helyreállítását tervezik.

<

Megrongálódott egy neolitikum kori kör a délnyugat-angliai Sommersetben – jelentették a brit hatóságok. A föld tulajdonosa állítólag munkagépeivel éppen a talajszintet egyenlítette ki, s végzett füvesítést, amikor a déli kör délnyugati részét súlyosan megsértette. A Priddy-körök nemzetközi viszonylatban is jelentős emlékei a neolitikumnak.

A brit törvényi szabályzás hatalmas pénzbüntetéssel vagy szélsőséges esetekben akár börtönnel is sújthatja az elkövetőt a régészeti emlékek védelmét szabályzó 1979-es törvény (Ancient Monuments and Archaeological Areas Act) értelmében.

Tessa Munt, a térség parlamenti képviselője július 11-én a helyszínen tekintette meg a már hiányos emléket; a rongálás mértékén megdöbbenő politikusnő szerint szükséges lenne egy pontosabb szabályzás a műemlékvédelem területén.

A ritka, még Stonehengenél is korábban keletkezett földköröket Sommerset legfontosabb ősi emlékeinek tartják. Jodie Lewis, a Worcesteri Egyetem egykoron a térségben ásató régésze szerint az i. e. 3000 körül keletkezett köröket ünnepekre és rituálékra használhatták.

Az archeológusok között egyetértés van abban a tekintetben, hogy a károk felmérését követően „helyre kell állítani” a sérült köröket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megsérült egy neolitikum kori emlék Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra