Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őskori barbecue Hollandiából

2011. június 29. 10:01 Discovery News

A nyolcezer éve a mai Hollandia területén élt őskori vadászok miután leöltek egy őstulkot, az állatot feldarabolták, húsát pedig a tűz fölött gondosan megsütötték – állítja egy frissen megjelent tanulmány.

<

A vaskori barbecue kedvelők a húst nyílt tűz fölött sütötték meg, s először a csontvelőt, később az állat bordáját ették meg – derül ki a Journal of Archaeological Science júliusi számából.

A hollandiai Tjonger folyónál talált maradványok újabb bizonyítékkal szolgálnak a prehisztorikus vadászatra, az állatok feldarabolására, megsütésére és magára a lakomára, amely bő ezer évvel megelőzi a domesztikált állatokat tenyésztő farmerek érkezését.

„Az állatnak vagy csapdát állítottak, vagy egy bunkósbottal fejbe verték, esetleg lenyilazták” – magyarázta Wietske Prummel (Groningeni Egyetem) archeozoológus, a cikk társszerzője. A szakember kollégájával, Marcel Niekusszal az őstulok mellett egy kovapengét talált; ez azt valószínűsíti, hogy miután az állatot leölték, a vadászok levágták a lábát, majd kivették a csontvelőjét.

Az állatról lefejtették a bőrét, a csontról pedig sebészi pontossággal a húsát. Az égési nyomok azt mutatják, hogy a vadászok megsütötték a húsos bordát, de valószínűleg az őstulok egyéb részét is, amelyet helyben elfogyasztottak.

„Az állatot leölő vadászok a késő mezolitikum korában élhettek. Vadászó-gyűjtögető életmódot folytató csoportról beszélünk, amely a vadászatot fontos tevékenységnek tekintette” – így Prummel. A kutatók szerint az emberek kiterjedt telepeken éltek, s gyakran portyáztak a Tjonger körül. A terület később elmocsarasodott, s főleg ezzel magyarázható, hogy ezt követően a késő középkorig csak gyéren lakták.

Az őstulok a húsimádó vaskori ember egyik kedvelt tápláléka volt, számos helyszínen találtak Európában egymás mellett állatcsontokat és kőeszközöket. Az állat azonban ennek ellenére sem halt ki, csak az első farmerek érkezése rombolta le természetes élőhelyét. Az utolsó őstulok 1627-ben egy lengyelországi állatkertben pusztult el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Őskori barbecue Hollandiából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra