Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A popkultúra és a vikingek

2011. június 28. 09:38

A popkultúra most a vikingekre vetette ki a hálóját, amiben már az MGM is fantáziát látott, az amerikai stúdió ugyanis most egy tíz részből álló ír-kanadai koprodukciót karolt fel.

<

A sorozatot Michael Hirst és Morgan O’Sullivan producerek fémjelzik, akik korábban A Tudorok és a Camelot című szériáknál már letették a névjegyüket. A Vikingek a 8-11. században játszódik, s Ragnar Lodbrok, a Párizst elfoglaló viking hős életét meséli el.

A Thor és a Trónok harca sikerét látván a producerek úgy gondolhatták, hogy a harcosoknak még sok babér teremhet a filmiparban – igaz, a Trónok harca nem kifejezetten viking-központú, a Thor viszont már az északi mondavilágon alapszik.

Pontosan ezért kerülhetnek reflektorfénybe az északi harcosok. A vikingek filmes ábrázolásmódja eddig szinte kizárólag az asgardi istenek világából állt, s alig kaptak szerepet a hús-vér emberek. A legutolsó ilyen film Tim Robbins 1989-es alkotása, az Erik a viking volt, de külön meg kell még említenünk a Monty Python-féle Spamet és a 2009-es Wild hunt című alkotást.

A történelmi drámák most nagyon népszerűek, s úgy tűnik, a vikingeknek áll a zászló. Eddig a vámpírok, a zombik és a szuperhősök taroltak, a tündérmesék rajongóira három sorozat, illetve film vár a közeljövőben, de a cowboyok élete is örökzöld téma (Cowboys vs. Aliens), a robotok szerelmeseinek pedig itt van a Transformers 3, amely a héten a magyarországi mozikban is debütál. A többi népszerű karakterrel szembeállítva nem túlzás azt állítani, hogy a vikingeket eddig nagy ívben elkerülték a populáris kultúra áramlatai, de most talán rajtuk van a sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A popkultúra és a vikingek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra