Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ősi bronzkardot találtak Németországban

2011. május 17. 19:15 MTI

Egy 3400 éves bronzkardra bukkantak német régészek a híres nebrai csillagkorong lelőhelyének közelében, egy épülő ICE-gyorsvasútvonal ásatásain.

<

A mintegy 35 centiméter hosszú fegyvert kedden mutatták be a hallei történelmi múzeumban. A tervek szerint jövő évtől látható lesz az intézmény állandó kiállításán. "A kard egy középső bronzkori helyi uralkodó sírjában feküdt" - mondta el Harald Meller régész. A kutatók korábban nem közöltek információkat a már 2009-ben Oechlitzben megtalált leletről.

Az ásatások során egy bronzkorból származó, mintegy négyszáz méter hosszú prehisztorikus keréknyomot is felfedeztek. "Nagy szerencsét jelent, hogy megtaláltuk a leleteket, hiszen ezek segítségével jobban megértjük a csillagkorong idejében élő embereket" - véli Meller. A kutató szerint az uralkodók nyilvánvalóan ellenőrzésük alatt tartották a közlekedési útvonalakat, ezáltal pedig a középnémet területek áruáramlását is.

A gyorsvasút 64 kilométeres szakaszán 1994 és 2010 között összesen több mint négyszázezer leletet tártak fel több mint ezer sírban és történelemelőtti településeken. A legrégebbi kincsek neolit korszakból származó, 7300 éves kerámiacserepek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi bronzkardot találtak Németországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra