Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Legalizálják Oscar Wilde zöld tündérét

2011. május 9. 15:12 BBC News

Véget ért Franciaországban az abszint évszázados száműzetése. A századforduló kultikus italának rehabilitációjában a francia nemzeti öntudat mellett szerepet játszhatott a svájci bíróság ítélete is.

<

Az abszintot vélt káros hatásai miatt 1915-ben tiltották be Franciaországban, egy fiktív betegségre, az abszintizmusra hivatkozva. A francia példát számos ország követte. A szeszes ital legalizálására csak 1988-ban került sor, amikor készítése és fogyasztása az EU államok jelentős részében engedélyezetté vált. Franciaország egyetlen korlátozásként csak az abszint elnevezés direkt használatát nem engedélyezte. Április közepén viszont a francia szenátus döntése feloldotta a jelképes utolsó korlátozást is.

A fényes karriert befutó italt a 18.század végén találták fel a svájci Neuchâtel kanton Val-de-Travers kerületében, nem messze a francia határtól. A magas alkoholtartalmú keverék fő alkotóeleme, és egyben névadója a fehér ürömfű (Artemisia absinthium) lett. Elterjedésében szerepet játszott, hogy az 1840-es években az Algériában harcoló francia katonák védőitalként fogyasztották a malária elkerülése céljából.

Az abszint "virágkorát" több szerencsés körülmény összejátszásának köszönhette: egyfelől a 19.század utolsó negyedében tetőző filoxéria visszavetette a tradicionális borfogyasztást, másfelől olcsó ital volt. Számos művész, mint például Edouard Manet, Edgar Degas, Henri de Toulouse Lautrec, Paul Verlaine, Oscar Wilde vagy épp Vincent van Gogh előszeretettel hódolt az abszintfogyasztás szenvedélyének.

Többen a svájci bíróság döntését sejtik a teljes francia legalizáció hátterében, amely kizárólagos jogot adott Val-de-Travers körzetének az abszintgyártásra. A francia törvényhozás eltörölte az abszintot sújtó rendelkezéseket, hogy megakadályozza a svájci döntés franciaországi életbeléptetését. A rehabilitáció másika oka talán az is lehet, hogy egyre több francia érzi a nemzeti örökség részének a zöld angyalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legalizálják Oscar Wilde zöld tündérét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra