Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitalizálták Ciprus épített és tárgyi emlékeit

2011. május 3. 08:04

Egy több ezer tételből álló, ciprusi emlékműveket és műkincseket tartalmazó adatbázis jött létre a Cyprus Archaeological Digitisation Programme (CADiP) megvalósításának eredményeképpen – jelentették be a múlt héten egy sajtótájékoztató keretében.

<

Durván 1300 emlékmű, s a Paphos Musem mintegy ötezer darabos gyűjteményének kategorizálása történt meg a projekt 2009-es elindítása óta. A projekt „orvosolja az információk szétszórtságának problematikáját” – nyilatkozta Despo Pilides, a Régiségek Hivatalának kurátora.

Annak érdekében, hogy a műkincsekről teljes képet kapjunk, még sok információt kell megszerezni – tette hozzá a szakember. Ebbe a fotók éppúgy beletartoznak, mint a feltárásról készített feljegyzések, a régészeti lelőhelyekről szóló információk és az állagmegóvó intézkedések részletezése.

Néhány emlékmű és műkincs magánterületen, a Ciprusi Múzeum oltalma alatt áll, míg a többit raktárakban őrzik. A leletekről készített digitális térkép (Geographic Information System) segítségével az emlékművekhez és műkincsekhez való hozzáférés is sokkal egyszerűbb lesz, ami megkönnyíti a kutatók dolgát.

A digitális archívum részben külső – norvég – források bevonásával valósulhatott meg. A honlap várhatóan a jövő hónap végétől lesz elérhető. (http://gis.da.mcw.gov.cy/cadip)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitalizálták Ciprus épített és tárgyi emlékeit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra