Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra eredeti tulajdonosáé a nácik által ellopott Klimt-festmény

2011. április 22. 13:05 MTI

Egy nácik által elkobzott Klimt-festményt juttat vissza a kép eredeti tulajdonosa unokájának a Salzburgi Modern Művészeti Múzeum.

<

Az osztrák festő 1915-ben készült Litzlberg am Attersee című munkájának értékét 20-30 millió euró (5,3-8 milliárd forint) közötti összegre becsülik. Szakvélemények szerint Georges Jorisch, az egykori tulajdonos Amalie Redlich unokája és egyedüli örököse jogosan támasztott igényt Gustav Klimt festményére - közölte a múzeum csütörtökön.

Amalie Redlichet 1941 októberében deportálták, majd meggyilkolták a nácik. A Gestapo a nő lakásának átkutatásakor lopta el a képet, amelyet aztán eladott Friedrich Welz műkereskedőnek. Ő egy másik alkotás fejében elcserélte a salzburgi Landesgalerie-vel, így került a mai Modern Művészeti Múzeum birtokába.

A Kanadában élő nyugdíjas Jorisch el akarja adni a festményt, és a befolyó összegből 1,3 millió eurót a múzeumnak adományozna. Ebből fedeznék az intézmény mellett álló víztorony régóta halogatott felújítását. A torony a későbbiekben Amalie Redlich nevét viselné.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra eredeti tulajdonosáé a nácik által ellopott Klimt-festmény

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra