Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazatérnek a Triznya-kocsma

2011. március 1. 16:47 MTI

Hazatérnek a Szőnyi-képek Rómából, miután feladja római lakását Triznyáné Szőnyi Zsuzsa, Szőnyi István festő lánya.

<

Szőnyi István több festménye és rajza kerül vissza a napokban Magyarországra Rómából - nyilatkozta Triznyáné Szőnyi Zsuzsa annak kapcsán, hogy teljesen hazaköltözik Magyarországra. A Rómába került képek nagy részét már a kilencvenes évek elején visszahozta Magyarországra Szőnyi Zsuzsa. A második világháború után a kommunista Magyarországról nyugatra disszidált Triznya házaspár, Triznya Mátyás és Szőnyi Zsuzsa 1960-ban költözött a Kis-Aventinus dombra, ahol lakásuk évtizedeken át volt a nyugati emigráció kiemelkedő jelentőségű szellemi központja.

A csak "Triznya-kocsmának" nevezett összejöveteleiken a Rómában tanuló magyar ösztöndíjasok és az emigrációban élő jeles magyar személyiségek fordultak meg. "Az ösztöndíjasok kezdetben titokban, majd a nyolcvanas évektől szabadabban jöhettek hozzánk" - mondta Szőnyi Zsuzsa. A lakásban sokszor vendégeskedett többek közt Márai Sándor író, Pilinszky János költő, Borsos Miklós szobrász és Györffy György történész is. "Tőlük számos könyvet kaptunk ajándékba. Most ezek is mind hazakerülnek" - mondta Szőnyi Zsuzsa.

A Rómából hamarosan Magyarországra kerülő Szőnyi-képek láthatóak lesznek majd azon a Szőnyi-festményekből rendezett vándorkiállításon, amelyet az utóbbi években számos magyarországi városban láthatott a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazatérnek a Triznya-kocsma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra